Connect with us

technokrata

Önmegsemmisítő notebook

Dotkom

Önmegsemmisítő notebook

Ráadásul még a tolvaj is beazonosítható.

Egy brit cég, a Virtuity nemrég kifejlesztett egy olyan adatvédelmi alkalmazást, amely többrétű védelmet kínál a noteszgép tulajdonosának. A Wi-Fi képes laptopokon eltárolt információ a Backstopp révén védve van az illetéktelenek elől, állítja a szigetországbeli vállalat.

Hogyan működik a szoftver? IP-címzés, RFID tagek és GPS használatával tartja rajta a „szemét” a rendszer a védeni hivatott mobil számítógépen. Amennyiben a masina olyan helyre kerül fizikailag, ahol nem kellene lennie (például kijut az irodából, a kerületből, a városból stb.), akkor aktiválódnak a program védelmi funkciói. Ezek a beállításoktól függően többfélék lehetnek: a kávába integrált webkamera révén felvételt készíthet az LCD előtt ülőről (amit aztán elküld a Virtuity számára), automatikusan kikapcsolhatja a notebookot, de akár önmegsemmisítésbe is kezdhet. Ez utóbbinál azért ne gondoljunk a Mission Impossible-ben látható látványos fény- és hangjelenségekre; az eszközön eltárolt adatok végleges törléséről van szó.

A cég azt nem állítja, hogy programja képviselné a védelem első vonalát, de szerintük mindenképpen hasznos biztonsági kiegészítés a fontos információkat tároló noteszgépek tulajdonosainak. „A laptopok nagy többségét nem adataikért tulajdonítják el, de a legnagyobb problémát a megszerzett adatok bűnöző célokból való felhasználása jelenti. Ez a megoldás megakadályozza a jogosulatlan használatot.” – mondta Dean Bates, a Virtuity egyik vezetője.

És hogy mennyibe kerül mindez? Havonta tíz font, ami ugyan nem kevés, de a védendő adatok értékéhez viszonyítva elenyésző összeg lehet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin