Connect with us

Hirdetés

technokrata

Féregvírus a Microsofttól

Dotkom

Féregvírus a Microsofttól

„Barátságból” fertőzne Redmond.

A Slammer, Sasser és hasonló férgek a 21. század első nagy digitális járványait okozták. Annyira komolyan érintették az 5-6 évvel ezelőtti események az online világot, hogy voltak olyan programozók, akik külön férgeket írtak, amelyek az eredeti digitális kártevő által kihasznált sebezhetőségre alapultak, de a rendszerekbe való bejutásuk során nem csináltak mást, mint telepítették a szükséges javítás(oka)t, majd letörölték magukat. Akkor a Microsoft elítélte ezt a fajta fertőzési formát is, ám időközben megváltozott a redmondi gigász véleménye…

Nemrég jelent meg a New Scientist magazinban egy cikk, amely azt taglalta, hogy a Microsoft „barátságos” férgeket hozna létre, saját patch-einek terjesztése végett. Ez persze nem azt jelenti, hogy az internetező egy website meglátogatásakor megfertőződne digitális kártevőkkel, majd hirtelen upgrade-elődne a rendszer, a Microsoft kénye kedve szerint. A férgek viszont képesek lennének önmaguk többszörözésére, és olyan új számítógépeket keresgélnének az Interneten, amelyek még nem „fertőzöttek”. Ennek a technikának köszönhetően a Microsoft gyorsabban elérné a sebezhető masinákat.

Milan Vojnovic, a kutatócsoport egyik tagja úgy véli, hogy a „barátságos” férgek jobbak lennének a sebezhető, patch nélküli számítógépek felderítésében, mint a most alkalmazott módszerek, és képesek lennének egy egész hálózatnyi számítógép megfertőzésére, a legkevesebb erőforrás felhasználása mellett. Az intelligens kártevők ezt követően alkalmazásba vennék a frissítéseket, letöltenék és telepítenék őket, majd, ha végeztek, önmagukat letörölve tennék tisztába a PC-ket.

Kell ez?
Nem kockázat nélküli azonban egy ilyen módszer gyakorlati alkalmazása. Eltekintve a magánszféra megsértésétől (a Microsoft milyen jogon avatkozik bele, hogy telepítem-e a saját operációs rendszeremre az általa fontosnak minősített javításokat vagy sem?), az sem kizárt, hogy az online támadók elfoghatják az ilyen férgeket. Úgynevezett reverse engineering módszerrel visszafejtik a kódjukat, majd a javító/telepítő mechanizmus kiiktatásával és ártalmas funkciók beillesztésével pedig máris rossz szándékúvá válik az eredetileg pusztán biztonsági célokat szolgáló digitális kártevő.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés