Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lecsaptak a számítógép-kereskedőkre

Dotkom

Lecsaptak a számítógép-kereskedőkre

Többmilliárd dolláros bírságra számíthat az Intel, ha beigazolódik az EB gyanúja.

Az Európai Bizottság előzetes bejelentés nélkül rohanta le tegnap számos számítástechnikai kereskedő központját azt követően, hogy felmerült a gyanú: a társaságok részt vehettek egy több milliárd eurós bírsággal sújtható piaci háttérmegállapodásban.

Az EB revizorai Londonban, Münchenben és Párizsban csaptak le, megrohanva a DSG, az Intel, a Media Markt-Saturn, valamint a PPR főhadiszállásait. A vizsgálatra azt követően került sor, hogy a chip-gyártó Intelnél tavaly júniusban trösztellenes vizsgálatot kezdeményezett legnagyobb riválisa, az AMD, mondván a piacvezető társaság törvénytelen eszközökkel próbálja növelni piaci fölényét. A megfigyelés alá vett cégek teljes együttműködésükről biztosították az EB-t, és mereven elzárkóznak a vádak elől. A felmerült vádak szerint az Intel egy átfogó versenyellenes stratégia részeként háttérmegállapodásokat kötött a vizsgált kereskedőkkel, annak érdekében, hogy kiszorítsa riválisát, az AMD-t a piacról.

Az AMD azt állítja, hogy az Intel megállapodást kötött többek között a DSG-vel, hogy a társaság termékeinek forgalmát 10 százalék alatt tartja az Inteltől jövő kenőpénzért cserébe. Amennyiben az Intelről a rá váró zárt meghallgatások során kiderül, hogy megszegte az Európai Unió versenypiaci normáit, és visszaélt piaci erőfölényével, úgy a Bizottság tavalyi globális forgalmának – amely közel 5 milliárd dollár lett – akár 10 százalékára is megbüntetheti.

Az Intel megtépázott renoméján tovább ronthat, ha esetleg alapot nyer az EB gyanúja. A társaság nemrég kiugrott a minden gyereknek egy laptopot programból, amely az MIT bábáskodása alatt azért jött létre, hogy a fejlődő országok fiataljai számára olcsó számítógépeket tegyen elérhetővé.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés