Connect with us

Hirdetés

technokrata

Okos mobilok eszeveszett harca kezdődött Barcelonában

Dotkom

Okos mobilok eszeveszett harca kezdődött Barcelonában

Az idei év első nagy mobiltávközlési eseményén, a várhatóan 50-60 ezer látogatót vonzó barcelonai Mobile World Congress kiállításon a mobiltelefonos internetezés legjobb lehetőségeit próbálják megvalósítani a bemutatott új termékek.

Gőzerővel folyik az ehhez szükséges készülékek, az azokon futó programok, illetve a viszonylag kicsi képernyőkhöz és a mobil használathoz illő tartalmak – a felhasználó helyéhez legközelebbi vendéglő, mozi megkeresése, fizetés mobiltelefon segítségével stb. – fejlesztése. A Nokia, a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója négy új multimédiás készülékét, illetve térképszoftvere legújabb változatát mutatja be. Ez utóbbi a világ első gyalogosoknak szánt navigációs rendszere. A társaság azt is bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat a Facebookkal, az egyik legnépszerűbb internetes közösségi portállal az együttműködés lehetőségeiről.

A Samsung, a piac második legnagyobb szereplője, illetve az LG Electronics olyan készülékekkel állt elő, amelyek a Mobile Linux Alapítvány szoftverének segítségével válnak zsebszámítógépekké. Az ingyenesen hozzáférhető Linux a pc-k világában a Microsoft Windows legnagyobb ellenfele, s az alapítvány szándékai szerint az lesz a mobiltelefonok meghódításáért folyó harcban is. A LiMo névre keresztelt program terjedésének lendületet adhat, hogy a két nagy dél-koreai gyártó felkarolta, s a Linux mellett szól, hogy a Google is erre építi saját mobilplatformját, a várhatóan egy év múlva piacéretté váló Androidot.

A Sony Ericsson, a világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártója viszont a konkurens, a Microsoft Mobile operációs rendszerre épülő okos telefonját mutatta be Barcelonában, amelyet az év végén akar piacra dobni. Emellett hat további új készülékkel is előállt a cég, amelyek közül kettő – az Apple iPhone-ja teremtette divatnak megfelelően – érintőképernyős.

Addig is azonban, amíg beköszönt a mobilinternetezés kora, a szolgáltatóknak szembe kell nézniük az Európai Bizottság (EB) távközlésért felelős biztosa, Viviane Reding legújabb árcsökkentési határidejével. A politikus – akinek kezdeményezése nyomán tavaly csökkentek az európai nemzetközi mobilhívások díjai – közölte, hogy ha július 1-jéig nem faragják le a szöveges üzenetek küldésének roamingdíjait, akkor az EB fog alacsonyabb árakat meghatározni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés