Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már letölthető a Windows Vista SP1

Dotkom

Már letölthető a Windows Vista SP1

Igaz, nem hivatalos forrásból – kiszivárgott az operációs rendszer első javítócsomagja.

Azoknak, akik nyitottak az újdonságok kipróbálására, és nem akarnak még egy hónapot várni, lehetőségük van már most beszerezni a Windows Vistához készített első service packet. Igaz, nem legálisan: a javítócsomag végleges változata „kiszivárgott” a Microsoft berkeiből, és ezt lehet letölteni a nagyobb bittorrent oldalakról. És honnan lehet tudni, hogy ez már a kiadásra szánt verzió? Onnan, hogy maga Redmond jelentette be a hét elején: az SP1 elérte az RTM (released to manufacture) státuszt.

Mire fel akkor a késlekedés? Ha egyszer már véglegessé vált a javítócsomag, miért nem bocsátja azt a Microsoft a felhasználók rendelkezésére? Nos, presztízs okokból. Előfordulhat ugyanis, hogy néhány hardverforgalmazó meghajtóprogramja nem követi a Microsoft szabályait a telepítésre vonatkozóan – ez pedig akár komoly inkompatibilitási hibákat is okozhat. Ennek kipróbálása, tesztelése, plusz a gyártóknak elegendő idő biztosítása a driverek javítására – ehhez kell az a bő egy hónap, ami a hivatalos megjelenésig még hátravan. Ezzel a Microsoft nagy eséllyel teljesen el tudja hárítani, hogy olyan problémák bukkanjanak fel, amelyek miatt a felhasználók dühe aztán a rá irányulna.

Windows Vista Service Pack 1
Ha már kiszabadult a javítócsomag, lássuk, milyen változásokat hoz! Aki új funkciók garmadáját várja tőle, az csalódni fog: az SP1 gyakorlatilag semmilyen új funkcionalitást nem hoz az operációs rendszer életébe. Sokkal inkább finomítja a Vista működését; ha kicsit rosszmájúak lennénk, azt írhatnánk, hogy kiadáskész állapotba hozza az eddig alapvető hibáktól vérző operációs rendszert. Közel 300 változtatást eszközöl a szoftverben, és természetesen tartalmazza az összes, az OS megjelenése óta kiadott biztonsági frissítést is. Mivel azonban (végre) moduláris a kialakítása, nem kell feltétlenül órákat tölteni a telepítéssel – csak a még hiányzó update-eket szedi le és installálja. Aki tehát szorgalmasan felpakolta az eddig kiadott frissítéseket, nem fogja a fél napját az SP1 telepítésére áldozni.

Nézzünk néhány konkrét változtatást! Kijavították az NT file-rendszer szerint formázott eltávolítható adathordozók kiadásakor jelentkező adatvesztési hibát, frissítették a TCP/IP v6-ot, csökkentették a készenléti állapotba és az onnan való visszatérés idejét. Fejlettebbé váltak a Meeting Space kapcsolatok, a távolról vezérelhető (Remote Assistance) alkalmazások; valamint megjelent a file-rendszer titkosításának lehetősége a Vista file-backup beállításaiban.

Redmond állítása szerint az SP1-gyel ellátott Windows Vista már kevesebb sávszélességet igényel a hálózati megosztások böngészéséhez, illetve a vezetékes és a vezetékmentes kapcsolat közötti választás automatizmusán is változtattak. További teljesítményjavító tényezőt jelent a következő néhány funkció fejlesztése: ReadyDrive (hibrid merevlemez esetén), ReadyBoost (USB drive esetén), SuperFetch.

Azért nem maradunk teljesen újdonságok nélkül. Olyan standardok debütálnak, mint a Unified Extensible Firmware Interface, x64 Extensible Firmware Interface hálózati bootolás, Direct3D 10.1, új flash alapú xFAT. A HD DVD és Blu-ray meghajtókat korrekten, HD drive-ként ismeri fel, támogatja az SD Advanced Direct Memory Access-t. Megjelentek a második generációs Windows Media Center kiterjesztések, továbbfejlesztésre került az MPEG-2 dekóder illetve a Windows Network Projector támogatása.

A biztonság tekintetében is jó néhány változás áll be az operációs rendszer életében, ha megkapja javítócsomagját. A merevlemezen tárolt adatok titkosításáért felelős Bitlocker funkció frissítésre került, illetve a Windows Vista Ultimate változat kiegészült többfunkciós autentikációs eljárásokkal. Sőt, a Microsoft immár lehetővé teszi, hogy a bootmeghajtón kívül a többi drive/partíció is titkosítható legyen. Smard Card kezeléssel kapcsolatos frissítések (biometria használatának lehetősége) is megjelentek – a legtöbb biztonsági update tehát az otthoni felhasználók többségének érdektelen (pedig a kiszivárgott változatot szinte csak otthoni felhasználók fogják leszedni).

Betömködjük a réseket
A Service Pack 1 kiadásával két, a biztonsági funkciókat megkerülő trükköt is ellehetetlenít ígérete szerint Redmond. Az egyikkel azt az eljárást utánozták a kalózok, amely a nagyvállalatok számára teszi lehetővé az előaktivált Vista gépek használatát. A másik pedig az a trükk (volt?), melynek révén a próbaidőszakot tolták ki a végtelenbe (és tovább) a cseles, ám a szoftverért fizetni nem akaró internetezők. A próbaidőszak alatt ugyanis nem kell aktiválni az operációs rendszert, ugyanakkor annak minden funkciója bárminemű korlátozás nélkül elérhető.

Talán említésre sem méltó, hogy az SP1 bittorrent oldalakon való debütálása után szinte azonnal megjelentek az első, erre a „problémára” „megoldást” kínáló RAR állományok…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés