Connect with us

technokrata

Mire vigyázzanak a csajok?

Dotkom

Mire vigyázzanak a csajok?

Legalapvetőbb biztonsági tanácsok mindenkorra.

A férfiak és a nők sokban különböznek egymástól. Térlátásunk nem olyan szuper, viszont nyelvtanulási készségeink jobbak. Az interneten is másként és mást böngészünk, a biztonságról alkotott fogalmunk pedig simán lekorlátozódik a megfelelő gyerekülés vásárlására, a gyufa, kés, villa, olló fiókba zárására, a biztonsági övekre, és az óvszer is gyakrabban lapul a mi zsebünkben.

Az FBI számítógépes bűnözésről és védelemről szóló tanulmánya szerint 2005-ben a számítógépes bűnözés 67 milliárd dollár kárt okozott az Egyesült Államokban. Ez az összeg körülbelül megfelel a szövetségi kormány egész jövő évi IT költségvetésével.

Bár otthoni használat során is hasznos óvintézkedéseket tenni a számítógép védelme érdekében, értelemszerűen egy nagy vállalatnál még nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ilyen megelőző intézkedéseknek, hiszen sokszor a kisfelhasználók tudatlansága nagyobb biztonsági bűnözés kiindulópontját jelentheti. Fontos, hogy minden felhasználó biztonságos használati szokásokat alakítson ki, és tudatosan figyeljen a számítógépek védelmére!

Íme az EDS biztonsági és adatvédelmi szakértői által összeállított 8 legalapvetőbb IT-biztonsági tanács listája:

– Légy tisztában a veszélyekkel! A rosszindulatú felhasználók élhetnek akár a szomszédodban is vagy a világ túlsó felén. Helytől függetlenül érkezhet a személyes adataid elleni támadás.

– Használj megfelelő eszközöket! Fontos, hogy minden otthoni felhasználó telepítsen mindenki számára elérhető biztonsági eszközöket, mint pl. vírusirtó programok, kémprogramok elleni szoftverek és tűzfalak. A programok és a számítógép operációs rendszerének folyamatos frissítése elengedhetetlen.

– Légy okos online is! Ahogy a fizikai világban, úgy a virtuális térben is könnyű becsapni az embereket gyors meggazdagodással, vonzó nyereménnyel kecsegtető felhívásokkal, levelekkel. A legtöbbször ezek veszélyt rejtenek: a spamek (azaz levélszemét) vagy hirdetések mögött vírusos és egyéb virtuális kockázatot rejtő honlapok és programok vannak. Ne felejtsd: ami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem is az!

– Soha ne add meg személyes adataidat ismeretlen feladónak! Óvakodj azoktól az e-mailektől, amelyek személyes adataidat kérik! Mindig kérj, vagy keress elérhetőséget a kéretlen leveleknél, és legyél szkeptikus! Bankok például sosem kérnek e-mailben számlaegyeztetést. Ha gyanúsnak találod a tartalmat, lépj közvetlen kapcsolatba a céggel!

– Légy óvatos az „adathalász” e-mailekkel! Az adathalász jellegű támadás az internetes bűnözés leggyorsabban terjedő módszere. Az adathalász e-mailek igazinak tűnnek, gyakran a névre szólóak, éppen ezért meggyőzőek. Általában egy linket tartalmaznak, melyre kattintva egy hamis internet oldalra visz. Ha érdekel a tartalom, akkor inkább keresőben nézz utána a megadott internetes oldalnak, ahelyett hogy az ajánlott linkre klikkelnél!

– Ne használd személyes adataidat jelszóként! A személyes adatok használata könnyen a támadások célpontjává tehet. Ügyelj arra, hogy az általad használt jelszavak legalább 8 karakterből álljanak, és tartalmazzanak számokat és betűket egyaránt. Soha ne írd fel a jelszavadat!

– Vizsgáld meg azon cégek biztonsági és titkosítási szabályait, amelyekkel az interneten üzleti kapcsolatba kerülsz! Minden vállalat elérhetővé teszi biztonságra és titkosításra vonatkozó szabályozását saját internetes oldalán. Ezek tájékoztatást adnak arról, hogy milyen adatokat gyűjt, és azokat hogyan használja fel az adott cég. Ha valóban meg kell osztanod adataidat egy céggel, bizonyosodj meg róla, hogy bizalmasan kezelik-e.

– Vizsgáld meg rendszeresen online tevékenységedet! Ha interneten üzleti tevékenységet folytatsz, ajánlatos rendszeresen felülvizsgálni számlakimutatásodat, illetve neten keresztül bonyolított fizetésekhez és vásárlásokhoz külön bankkártyát használni. Online tranzakcióid és kimutatásaid rendszeres felülvizsgálatával felfedezheted a lopást, és minimalizálni tudod a károkat. Az azonosított tolvajok rendszerint az ellopott adatokat csak rövid ideig használják. Ha gyanítod, hogy egy biztonsági rés keletkezett, rögtön lépj kapcsolatba az adott céggel!Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin