Connect with us

Hirdetés

technokrata

Esetenként emelkedett az sms díja

Dotkom

Esetenként emelkedett az sms díja

A legtöbb szolgáltató – így a három magyarországi is – már előbb életbe léptette az új európai roamingtarifákat, így azok részben már beépültek a harmadik negyedévi adatokba, de az igazi „áttörés” a negyedik negyedévi számokban várható. Az adatforgalmi és az sms-díjaknál szintén jelentős árcsökkenés volt, eközben több európai szolgáltatónál is emelkedtek az sms-tarifák a vizsgált időszakban.

A nyáron életbe lépett európai roamingrendelet nyomán az Európai Unió országaiban jelentősen csökkent mind a roaminghívások kezdeményezésének, mind fogadásának kiskereskedelmi ára – közölte az Európai Szabályozók Csoportja (ERG), amikor közzétette első vizsgálatának eredményeit. Tavaly a harmadik negyedévben – az előző negyedévihez képest – a roaming (barangoló)-hívások indításának átlagos bruttó kiskereskedelmi ára 69 eurócentről* 62 eurócentre, a roamingoláskor fogadott hívások átlagos kiskereskedelmi ára pedig 0,34 euróról 0,30 euróra csökkent. Ennek kapcsán Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke – aki 2008-ban egyben az ERG elnöki posztját is betölti – elmondta, hogy az árcsökkenés valódi mértéke csak a negyedik negyedévi adatokból lesz igazán látható, hiszen az eurótarifa nyár végi bevezetése a harmadik negyedévi adatokban még csak részben éreztethette hatását. Az EU-ban a roaminghívások árszabályozása az Európai Bizottság javaslata alapján az Európa Tanács és a Parlament együttdöntési eljárása nyomán 2007. június 30-án lépett életbe. A döntés szerint a roaminghívások indítása legfeljebb nettó 0,49 euróba, fogadása pedig legfeljebb 0,24 euróba kerülhet. Az EU-tagállamok mobilszolgáltatóinak az új árakat legkésőbb 2007. szeptember végétől, azaz a harmadik negyedév végétől kellett alkalmazniuk. A legtöbb szolgáltató – így a három magyarországi is – már előbb életbe léptette az új árakat, így azok részben már beépültek a harmadik negyedévi adatokba. A június 30-án érvényes 246,15 Ft/euró árfolyamon forintra átszámított új árak hatására a magyar fogyasztók már a harmadik negyedév átlagában is 12,69 százalékkal olcsóbban indíthattak és 12,65 százalékkal alacsonyabb áron fogadhattak hívásokat roamingkörnyezetben, míg ezek az átlagok uniós szinten 10,14, illetve 11,76 százalékkal csökkentek. A hírközlési piacok szabályozó hatóságainak európai szövetsége vizsgálta a nem szabályozott, adatforgalmi és sms-díjakat is. Ezekben többnyire szintén jelentős árcsökkenés volt megfigyelhető, de az adatok szerint több európai szolgáltatónál is emelkedtek az sms-tarifák a vizsgált időszakban.

Pataki Dániel elmondta, hogy az ERG 2008-ban a munkaprogramja szerint kiemelten figyeli az sms- és más adatforgalmi tarifák alakulását, és a Bizottsággal együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a fogyasztók mihamarabb profitáljanak az egységes elektronikus hírközlési piac biztosította előnyökből. Az ERG félévenként végez adatgyűjtést, hogy az európai díjak változása pontosan követhető legyen. Ez szolgáltatja majd a lehető legpontosabb adatokat a roamingrendelet ez év végén esedékes bizottsági felülvizsgálatához.

Az ERG vizsgálata kiterjedt a több mint 150 európai hálózatüzemeltető és -szolgáltató által megajánlott beszédcélú, sms- és adatátviteli roamingtarifákra, beleértve az unión kívül igénybe vett roamingszolgáltatást is.

Az ERG szerint az egyes nemzeti szabályozó hatóságok megerősítették, hogy a szolgáltatók megfeleltek az EU-rendelet átláthatósági követelményeinek a tarifaopciókkal és a személyre szóló tarifainformációk valós idejű hozzáférésével kapcsolatban. Az ERG legközelebb a 2007. október 1-jétől 2008. március 31-éig tartó időszakot vizsgálja.*Az ERG által elvégzett adatgyűjtés során az összes nem euróban megállapított tarifát a rendelet hatálybalépésekor érvényes árfolyamon számolták át euróra. Június 30-án az árfolyam 246,15 Ft/euró volt. nAz árcsökkenés valódi mértéke csak a negyedik negyedévi adatokból lesz igazán látható, hiszen az eurótarifa nyár végi bevezetése a harmadik negyedévi adatokban még csak részben éreztethette hatását



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés