Connect with us

technokrata

Lázadnak a nyílt forráskód hívei

Dotkom

Lázadnak a nyílt forráskód hívei

Több fronton is támadás indult a Miniszterelnöki Hivatal szoftverbeszerzési tervei ellen. A nyílt forráskódú szoftvereket terjesztő vagy fejlesztő társaságok jogi úton, a szabad szoftverek hívei petícióval tiltakoznak a 25 milliárdos közbeszerzési tervek ellen.

Néhány, nyílt forráskódú szoftverekkel is foglalkozó cég megtámadja a Közbeszerzési Döntőbizottságnál és akár az Európai Uniónál is a Miniszterelnöki Hivatal által kiírt – és a hírek szerint a Microsoft megoldásaira szabott – 25 milliárd forint értékű közbeszerzési pályázatot. Az Open SKM Agency Kft., az ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. és a Multiráció Kft. szerint a pályázat versenyellenes, gátolja, hogy a nyílt szabványú szoftvertermékeket egyenlő eséllyel alkalmazzák az oktatásban és az államigazgatásban.

A három társaság közleménye szerint a Miniszterelnöki Hivatal KSZF 20 422/2007-es ajánlati felhívásában megjelent 25 milliárd forint értékű közbeszerzési kiírás kifejezetten egy amerikai informatikai cég – a közleményben kerülik a Microsoft megnevezését – monopolhelyzetének megszilárdítását célozza meg a következő évekre a közigazgatásban és a közoktatásban egyaránt. A cégek szerint a pályázati kiírás egyértelműen a monopolhelyzetben lévő amerikai szoftvercég állami támogatását jelenti, és ezzel évente közvetlenül megközelítőleg 20-30 milliárd forint többletterhet ró a költségvetésre. A kiírás egyúttal beszűkíti az ország informatikai lehetőségeit, hátrányos helyzetbe hozza a nyílt szoftvertermékek hazai képviselőit és teljesen ellentétes az Európai Unió alapelveivel és ajánlásaival. (Az unió 2002 óta ajánlja a nyílt szabványok használatát, de ezek kizárólagos használatát nem tette kötelezővé – a szerk.)A három társaság első jogi lépésként kérdéseket intéz az ajánlat kiírójához, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság Információtechnológiai Beszerzési Főosztályához azzal a céllal, hogy bebizonyosodjon: a kiírás kifejezetten egy gyártó érdekeinek felel meg. Amennyiben a válaszok alapján feltételezhető, hogy a pályázati kiírás versenyellenes, azaz gátolja, hogy a nyílt nemzetközi szabványokat teljesítő és nyílt forráskódon alapuló szoftvertermékeket egyenlő eséllyel alkalmazzák az oktatásban és az államigazgatásban, az említett cégek panasszal fordulnak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, valamint az Európai Unió illetékes hivatalaihoz. Már több mint háromezren írták alá a blackpanther.hu petícióját, amely a társaság és a szabadszoftveres közösség nevében tiltakozik a kormány felelőtlen, közpénzeket pazarló döntései és a Microsoft monopóliumát erősítő diszkriminatív piaci egyensúly, valamint a vállalkozási és alkotmányos jogok megsértésére irányuló rendelkezések ellen – olvasható a nyílt levélben. A túlzásoktól sem mentes tiltakozás szerint a pályázat meghirdetése Magyarország végleges szoftverfüggőségét okozza, örökre a Microsofthoz láncolja a kormányzatot és a hazai kereskedelmet, továbbá megfosztja az egyetemeket versenyképességüktől a virágkorát élő informatikai kutatások területén.

Kérdések Mi indokolja, hogy nem a létező, az ISO által elfogadott, nemzetközileg alkalmazott szabványokra hivatkozik a specifikáció, hanem „teljes funkcionalitásra” és „egyenértékűségre”? A dokumentáció részét képező szerződésminták előre ki vannak töltve a Microsoft-termékekre. A kiíró a Microsoft-termékek mellett még milyen gyártmányú – Microsofttal egyenértékű termékek – indulására számít? Az informatika gyorsan változó, folyamatosan új lehetőségeket, megoldásokat, konstrukciókat felmutató iparág. Mivel indokolja a kiíró, hogy csak a már beszerzett, meglévő licencek újbóli beszerzését támogatja a kiírás?Forrás: Open SKM Agency Kft.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák