Connect with us

technokrata

Új féreg a mobiltelefonokon

Dotkom

Új féreg a mobiltelefonokon

Ráadásul már élesben terjed.

Megszokhattuk, hogy a mobiltelefonokat érintő ártalmas programok, vírusok és férgek néha ugyan fel-felbukkannak a hírekben, de találkozni eddig még nem „sikerült” velük. Szerencsére, sóhajthatnak fel a mobiltelefon tulajdonosok (azaz szinte mindenki a fejlett világban). Az F-Secure azonban nemrég ráakadt egy olyan példányra, amelyik Bluetooth és MMS révén már – szakszóval – a vadonban szaporodik. Vagyis nem csak úgynevezett elképzelést bizonyító (proof of concept) kódról van szó, hanem egy kézzelfogható digitális (és mobil) kártevőről.

Az antivírus vállalat bejelentése szerint a SymbOS/Beselo.A! névre keresztelt féreg social engineering technikával terjed. Megpróbálja rászedni az okostelefonok tulajdonosait, hogy installáljanak készülékeikre egy bejövő SIS alkalmazás-telepítő file-t. Ennek sikeres végrehajtásához egy viszonylag széles körben elterjedt mobiltelefonos platform szükséges: a Symbian S60-as második kiadásával rendelkező készülékeken tudja kifejteni áldatlan hatását a féreg.

Mi adhat okot gyanúra? Egyrészt maga a terjedés módja – ha csak nem vagyunk tudatában annak, hogy valaki Bluetooth-on keresztül programot küld (mondjuk azért, mert mellettünk áll, és megbeszéltük), akkor már eleve nem (lenne) szabad ilyen telepítéseket elfogadni. Ha pedig Beauty.jpg, Sex.mp3 és Love.rm állománynevekkel találkozunk, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy a SymbOS/Beselo.A! féreg próbálkozik. Vagyis a kiterjesztés önmagában még nem jelent garanciát arra, hogy fertőzésmentes file igyekszik telefonunkra.

Jarno Niemelä, az F-Secure vezető antivírus kutatója elmondta, hogy a féreg szabadon terjedésének tényét egy nagy – meg nem nevezett – távközlési szolgáltató is igazolta. Niemelä közlése szerint ráadásul nem csak a Beselo.A szaporodik MMS hálózatukon keresztül, hanem már „testvére” is van a digitális kártevőnek (ez Beselo.B névre lett keresztelve).Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák