Connect with us

Új féreg a mobiltelefonokon

Dotkom

Új féreg a mobiltelefonokon

Ráadásul már élesben terjed.

Megszokhattuk, hogy a mobiltelefonokat érintő ártalmas programok, vírusok és férgek néha ugyan fel-felbukkannak a hírekben, de találkozni eddig még nem „sikerült” velük. Szerencsére, sóhajthatnak fel a mobiltelefon tulajdonosok (azaz szinte mindenki a fejlett világban). Az F-Secure azonban nemrég ráakadt egy olyan példányra, amelyik Bluetooth és MMS révén már – szakszóval – a vadonban szaporodik. Vagyis nem csak úgynevezett elképzelést bizonyító (proof of concept) kódról van szó, hanem egy kézzelfogható digitális (és mobil) kártevőről.

Az antivírus vállalat bejelentése szerint a SymbOS/Beselo.A! névre keresztelt féreg social engineering technikával terjed. Megpróbálja rászedni az okostelefonok tulajdonosait, hogy installáljanak készülékeikre egy bejövő SIS alkalmazás-telepítő file-t. Ennek sikeres végrehajtásához egy viszonylag széles körben elterjedt mobiltelefonos platform szükséges: a Symbian S60-as második kiadásával rendelkező készülékeken tudja kifejteni áldatlan hatását a féreg.

Mi adhat okot gyanúra? Egyrészt maga a terjedés módja – ha csak nem vagyunk tudatában annak, hogy valaki Bluetooth-on keresztül programot küld (mondjuk azért, mert mellettünk áll, és megbeszéltük), akkor már eleve nem (lenne) szabad ilyen telepítéseket elfogadni. Ha pedig Beauty.jpg, Sex.mp3 és Love.rm állománynevekkel találkozunk, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy a SymbOS/Beselo.A! féreg próbálkozik. Vagyis a kiterjesztés önmagában még nem jelent garanciát arra, hogy fertőzésmentes file igyekszik telefonunkra.

Jarno Niemelä, az F-Secure vezető antivírus kutatója elmondta, hogy a féreg szabadon terjedésének tényét egy nagy – meg nem nevezett – távközlési szolgáltató is igazolta. Niemelä közlése szerint ráadásul nem csak a Beselo.A szaporodik MMS hálózatukon keresztül, hanem már „testvére” is van a digitális kártevőnek (ez Beselo.B névre lett keresztelve).Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő