Connect with us

technokrata

Hiába volt az EU-s összefogás, bűnözők vették át az irányítást

Dotkom

Hiába volt az EU-s összefogás, bűnözők vették át az irányítást

Az online támadások visszaszorítására született website mára a kártékony programok melegágya lett.

Cyber Tools On-line Search for Evidence, röviden CTOSE. Az EU által még 2003-ban indított projekt eredetileg egy nagyobb, nemzetközi összefogás részeként funkcionált, melyet arra hoztak létre, hogy elősegítsék a határokon átnyúló nyomozói tevékenységeket. Napjainkban ugyan még mindig az olvasható a webhelyen, hogy informálódni lehet az eredeti célokról, a valóság azonban mást mutat. Az online bűnözők átvették a hatalmat az EU projekt website-ja felett.

Mit jelent ez? Rengeteg spanyol szöveget, illetve olyan javascripteket, melyek gyanúra adnak okot. A Sophos mélyebb vizsgálata rá is mutatott, hogy a website spammelő tevékenységet végez, emellett malware-t terjeszt. Aki belemélyed a kattintgatásba, könnyen egy-két trójaival vagy vírussal gazdagíthatja számítógépét.

Pedig minden szépen indult. 2003 szeptemberében azzal a megállapodással hozták létre a ctose.org site-ot, hogy azon a számítógépes nyomozásokhoz szükséges eljárások egy helyre gyűjtve, részletesen bemutatva rendelkezésére álljanak az érdeklődőknek. Az Europol, az Interpol és az FBI is a projekt mögött állt kezdetben, ám később elapadtak az anyagi források. Ezután még egy darabig agonizált a projekt, míg két évvel az indulása után hivatalosan (és szép csendben) megszüntették a site felügyeletét. Azt nem tudni, hogy az eredeti webhely feletti ellenőrzést mennyi idővel később vették át az online bűnözők, de tény: ma már veszélyes az egykor bűnüldöző célokat szolgált oldalt felkeresni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle