Connect with us

Profitrekord mellett zuhant az Apple

Dotkom

Profitrekord mellett zuhant az Apple

Az Apple Corp.

részvényeinek árfolyama 12-13 százalékos mínuszban is forgott tegnap a tőzsdén, mivel a társaság folyó negyedévre vonatkozó eredmény-előrejelzése elmaradt a várakozásoktól, ám az olcsóbbá vált papírokat máris vételre ajánlják a szakértők. A társaság üzleti évének december 29-én végződött első negyedében 57 százalékkal, 1,58 milliárd dollárra – részvényenként 1,76 dollárra – növelte nettó nyereségét az egy évvel korábbihoz képest, árbevétele pedig 35 százalékkal, 9,6 milliárdra bővült. Ez lényegében megfelelt a piac várakozásainak, ám a folyó negyedévre adott 94 centes részvényenkénti eredmény- és 6,8 milliárd dolláros árbevétel-előrejelzés már alaposan elmarad az elemzők 1,08 dolláros és 7,0 milliárdos várakozásától. Bár az Apple híres arról, hogy konzervatív előrejelzéseket ad, a részvényesek a recesszió jelét látták a mostani prognózisban, amely az Apple termékei iránti keresletet is visszaveti.

Pedig korántsem tűnik borúsnak az Apple jövője. A karácsonyi rohamos negyedévben ugyan a vártnál 2-3 millióval kevesebb fogyott az iPod zenelejátszó olcsóbb modelljeiből, az újdonságnak számító érintőképernyős, internet-hozzáférésre is képes, 400 dolláros iPod Shuffle viszont jól fogyott. Ez azt mutatja, hogy a technikai újdonságokra fogékony gazdagabb vevők a nehezebb anyagi körülmények között sem sajnálják a pénzt arra, amit igazán meg akarnak venni. Ezért aztán az iPodon elért árbevétel végül 17 százalékkal nőtt 2007-ben, amire még nem volt példa az amúgy rendkívül sikeres termék történetében.

Szintén nem mond el mindent a Macintosh számítógépek sikeréről az az önmagában is pozitív tény, hogy az elmúlt negyedévben 44 százalékkal, 2,3 millió darabra nőtt az értékesítésük. Fontosabb, hogy a vevők fele pc-jét cserélte le az Apple legendás komputerére, ugyanis a kereskedők tapasztalatai szerint az új Mac-tulajdonosok többsége a géphez illő Apple-terméket – iPod, iPhone – is vásárolni fog.

Mivel ráadásul várható, hogy az almás cég további különleges termékekkel áll elő, sok szakértő szerint hosszabb távon tartani tudja az elmúlt években hozott 25 százalékos éves növekedési ütemét. Ezért a részvény a tegnapi eladással relatíve olcsóvá vált, érdemes vásárolni belőle.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom