Connect with us

technokrata

Márciusban jön a kiírás a digitális tévére

Dotkom

Márciusban jön a kiírás a digitális tévére

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) várja az érintettek véleményét a földfelszíni digitális televíziós szolgáltatás pályázati dokumentációjáról, s ennek figyelembevételével várhatóan még márciusban megjelenik a pályázati kiírás – mondta egy tegnapi sajtótájékoztatón Pataki Dániel.

Idáig már tavaly is majdnem eljutott a hatóság, csak időközben módosították a kiírás alapjául szolgáló törvényt – most ennek szellemében készítették el a dokumentumot. A tendereztetésért felelős NHH elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy már augusztusban szerződést köthetnek a nyertessel, amely ősszel vagy az év vége előtt megindíthatja szolgáltatását, aminek eredményeként azokban a háztartásokban, ahol napjainkban három csatorna fogható, a későbbikben ennek többszöröse is elérhető lesz. Mindezek mellett amennyiben a nyertes is úgy akarja, karácsonykor már a mobiltelevíziós szolgáltatás is beindulhat.

Az NHH két pályázatot ír majd ki, az egyik öt digitális televízió műsorszóró hálózat (multiplex) üzemeltetési jogosultságának megszerzésére, a másik pedig egy a VHF sávban működő digitális rádió műsorszóró hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozik. A törvény alapján a pályázatok nyertesei 12 évre szóló üzemeltetési jogosultságot nyerhetnek majd el. Az új szolgáltatás egyik előnye, hogy megszaporodik az elérhető csatornák száma – mindehhez egy set-top-boxra lesz szükség, amelynek ára 5-10 ezer forint körül lehet -, s emellett (fokozatosan) egy országos szintű új platform jelenik meg, ami befolyásolhatja a szereplők közötti versenyt. A tervek szerint a három közszolgálati csatorna (m1, m2, Duna Tv) ingyenes lesz a felhasználók számára; a nyertes emellett dönthet úgy, hogy további programokat is szabad felhasználásúvá tesz.Úgy tudjuk, korábban a parlamenti pártok ahhoz kötötték volna a mostani pályázat megjelentetését, hogy egyezségre jussanak az új médiatörvénnyel kapcsolatban. Nincs információ arról, hogy ez a közeli időben megszületne, bár tény, hogy ugyanezen pártok a napokban áldásukat adták az eljárás megindítására.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek