Connect with us

technokrata

Robbanásszerű bevétel- és részvényszám-növekedés az econetnél

Dotkom

Robbanásszerű bevétel- és részvényszám-növekedés az econetnél

Mindössze pár év leforgása alatt tőzsdei vendorból internetes fejlesztővé, majd több lábon álló médiacéggé alakult az econet. A növekedés – árbevételben és a kibocsátott részvények számában is – igen látványos, kérdés, hogy az akarás meglátszik-e majd a befektetőket leginkább érdeklő profitsoron is.

Miért tűnhet jó befektetésnek az econet:A jelek szerint a média egyre vonzóbb befektetési terület, az econet pedig erős brandekkel rendelkezik ebben a szegmensben.

Leányvállalatát, az Externetet vélhetően jelentősen felértékeli a pár hónapon belülre ígért tőzsdei bevezetés, ami jó hatással lehet az econet árfolyamára is.

Az econet a mostanában tető alá hozott bevásárlások nagy részét saját részvényekkel fizeti majd ki, így feltehetőleg odafigyel valaki az árfolyam-karbantartásra.Úgy tűnik, a menedzsmentnek van víziója, a cég folyamatosan növekszik, a léptékváltás előbb-utóbb talán az árfolyamban is tükröződik.

Ha továbbra is ilyen ütemben növekszik, hamarosan intézményi befektetők figyelmét is felkeltheti. Miután az econet BUX-taggá vált, ez elől már minden akadály elhárult. A nagybefektetők megjelenése jótékony hatást gyakorolhat az árfolyamra.

Miért tűnhet rossz befektetésnek az econet:Többen panaszkodnak a transzparencia hiányára, amíg a helyzet ezzel kapcsolatban nem változik, kicsi az esély a nagyobb intézményi befektetők megjelenésére.

Nagyon rövid idő alatt nagyon jelentős méretnövekedésen ment keresztül. Kérdéses, hogy a menedzsment képes lesz-e a különálló részeket jelentős szinergiát hozó, egységes egésszé kovácsolni.

Az econetet olyan vádak is érték, új leányvállalatait túl drágán vásárolta meg azok profittermelő képességéhez képest. Ezt a cég azzal hárította el, hogy az idő – mint az Externet esetében is – őt igazolja majd.

Az akvizíciók során saját részvényekkel fizet/fizetett, márpedig az eladók feltehetően szeretnének legalább egy kis készpénzt is látni cégükért cserébe, így a papírok egy részétől bizonyára megszabadulnak majd, nyomás alá helyezve ezzel az árfolyamot.

A hétköznapi teljesítménymutatókat nézve egyelőre gyengén muzsikál, több százas P/E-hányadosa láttán például feltehetőleg kevés befektető rohan azonnal vásárolni.

André Kostolany szerint két szélsőséges érzelem jellemzi a tőzsdei befektetőket, legyen szó bármilyen piacról és termékről. A kapzsiság, amely arra ösztönzi őket, hogy néha irracionális árakon is vásároljanak, még több és több pénzt keresve, valamint a vagyon teljes elvesztésétől való félelem, amelynek hatására akár értelmetlenül, alacsony árak mellett is lezárnak pozíciókat, kimaradva a szinte biztos nyerésből. Bármilyen részvény esetében lehet találni indokot arra, hogy a papír árfolyama miért fog mindenképpen emelkedni vagy esni. Nemrég indult sorozatunkban vételi vagy eladási tanácsot nem adunk, csupán a döntés indoklásához szükséges érveket próbáljuk összegyűjteni. Tehát miben bízzunk, ha veszünk, és mitől féljünk, ha eladunk.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle