Connect with us

Milyen hatással volt a karácsony a spam-özönre?

Dotkom

Milyen hatással volt a karácsony a spam-özönre?

Az év utolsó hónapja mindig változást hoz a szemét levelek áradatában. Milyet? Cikkünkben választ kaphat.

A Symantec Spam Reportja szerint, az év utolsó hónapját figyelembe véve megjegyezhetjük, hogy a spammerek ismét igen tevékenyek voltak. A 2007. év végére az e-mailek mintegy 75%-a volt spam, és ez az érték az ünnepek elteltével, az év utolsó napjaiban elérte a 83%-ot is. Ahogy várható volt, a karácsony közeledtével egyre gyakrabban találkozhattunk kéretlen levelekkel, a spamekben elhelyezett URL-címekben pedig az ünnepekhez kapcsolódó kifejezéseket helyeztek el, még vonzóbbá téve őket a felhasználók számára. A spammerek emellett a szezonnak megfelelően módosították az üzenetek tárgyát is.

„Kárpótlás”, olajárak, zene és tánc
A 419 spamként ismert kéretlen levelek küldői, akik eddig hagyományosan az afrikai diktátorokhoz kapcsolódó szövegekkel akarták becsapni az online felhasználókat, fordítottak taktikájukon: kártérítést kínálnak a 419-es spamek korábbi károsultjainak, melyet állításuk szerint az ENSZ képviselői térítenek meg, fejenként 100.000 USA dollár értékben, melyet az e-mailben foglaltak alapján igényelhetnek az érintettek. Természetesen az útmutatás csaló oldalra irányítja a hiszékeny felhasználókat.

Másik fontos trend, hogy egyre nő azoknak a spekulációknak a száma, melyek a növekvő olajárakkal vannak összefüggésben. Egy érdekes spam e-mailre lett figyelmes a Symantec, melynek tárgya: „Lista de Gasolineras Fraudulentas”. A kéretlen levél egy olyan listát kínál letöltésre, mely azon töltőállomásokat sorolja fel, ahol megkárosítják a vásárlókat. A lista helyett egy trójai program töltődik le a felhasználók gépeire.

Egy zenét és táncot ígérő linket tartalmazó spamre lett figyelmes a Symantec az év végéhez közeledve, mely a szilveszteri ünnepléshez kínált dalokat és tánclépéseket. A linkre kattintva nem nyílik meg semmilyen produkció, hanem két vírusos fájlnak – Happynewyear2008.exe, és a Happy_2008.exe – adunk lehetőséget a károkozásra. Mindkettő a Storm Worm vírus variációja.

Amerika választ, Kína blogol
A spammerek decemberben is megmutatták, hogy naprakészek. Ahogy egyre fokozódik az amerikai előválasztási kampány, újabb és újabb spamek jelennek meg a témával kapcsolatban. Az egyik ajándékutalványt kínál azoknak, akik kifejtik véleményüket Hillary Clinton esélyeiről a megmérettetésben. A felhasználók a levélben elhelyezett linkre kattintva azonban egy olyan oldalra jutnak, ahol személyes adataikat szerzik meg.

Az utóbbi hetekben egyre több kéretlen levél jelent meg kínai karakterekkel, melyek blogokra irányítják a felhasználókat. A jelenség mögött az az egyszerű magyarázat áll, hogy a blogok ingyen hozzáférhetők, és így nem kell a spammereknek díj ellenében domain neveket vásárolniuk.

A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő leggyakrabban februárban:
• Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 30%
• Internetes vásárlást és számítógéphez köthető szolgáltatásokat hirdető spamek: 20%
• Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre” befektetésekre hívják fel a figyelmet: 14%
• Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 8%Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom