Connect with us

Hirdetés

technokrata

Milyen hatással volt a karácsony a spam-özönre?

Dotkom

Milyen hatással volt a karácsony a spam-özönre?

Az év utolsó hónapja mindig változást hoz a szemét levelek áradatában. Milyet? Cikkünkben választ kaphat.

A Symantec Spam Reportja szerint, az év utolsó hónapját figyelembe véve megjegyezhetjük, hogy a spammerek ismét igen tevékenyek voltak. A 2007. év végére az e-mailek mintegy 75%-a volt spam, és ez az érték az ünnepek elteltével, az év utolsó napjaiban elérte a 83%-ot is. Ahogy várható volt, a karácsony közeledtével egyre gyakrabban találkozhattunk kéretlen levelekkel, a spamekben elhelyezett URL-címekben pedig az ünnepekhez kapcsolódó kifejezéseket helyeztek el, még vonzóbbá téve őket a felhasználók számára. A spammerek emellett a szezonnak megfelelően módosították az üzenetek tárgyát is.

„Kárpótlás”, olajárak, zene és tánc
A 419 spamként ismert kéretlen levelek küldői, akik eddig hagyományosan az afrikai diktátorokhoz kapcsolódó szövegekkel akarták becsapni az online felhasználókat, fordítottak taktikájukon: kártérítést kínálnak a 419-es spamek korábbi károsultjainak, melyet állításuk szerint az ENSZ képviselői térítenek meg, fejenként 100.000 USA dollár értékben, melyet az e-mailben foglaltak alapján igényelhetnek az érintettek. Természetesen az útmutatás csaló oldalra irányítja a hiszékeny felhasználókat.

Másik fontos trend, hogy egyre nő azoknak a spekulációknak a száma, melyek a növekvő olajárakkal vannak összefüggésben. Egy érdekes spam e-mailre lett figyelmes a Symantec, melynek tárgya: „Lista de Gasolineras Fraudulentas”. A kéretlen levél egy olyan listát kínál letöltésre, mely azon töltőállomásokat sorolja fel, ahol megkárosítják a vásárlókat. A lista helyett egy trójai program töltődik le a felhasználók gépeire.

Egy zenét és táncot ígérő linket tartalmazó spamre lett figyelmes a Symantec az év végéhez közeledve, mely a szilveszteri ünnepléshez kínált dalokat és tánclépéseket. A linkre kattintva nem nyílik meg semmilyen produkció, hanem két vírusos fájlnak – Happynewyear2008.exe, és a Happy_2008.exe – adunk lehetőséget a károkozásra. Mindkettő a Storm Worm vírus variációja.

Amerika választ, Kína blogol
A spammerek decemberben is megmutatták, hogy naprakészek. Ahogy egyre fokozódik az amerikai előválasztási kampány, újabb és újabb spamek jelennek meg a témával kapcsolatban. Az egyik ajándékutalványt kínál azoknak, akik kifejtik véleményüket Hillary Clinton esélyeiről a megmérettetésben. A felhasználók a levélben elhelyezett linkre kattintva azonban egy olyan oldalra jutnak, ahol személyes adataikat szerzik meg.

Az utóbbi hetekben egyre több kéretlen levél jelent meg kínai karakterekkel, melyek blogokra irányítják a felhasználókat. A jelenség mögött az az egyszerű magyarázat áll, hogy a blogok ingyen hozzáférhetők, és így nem kell a spammereknek díj ellenében domain neveket vásárolniuk.

A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő leggyakrabban februárban:
• Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 30%
• Internetes vásárlást és számítógéphez köthető szolgáltatásokat hirdető spamek: 20%
• Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre” befektetésekre hívják fel a figyelmet: 14%
• Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 8%



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés