Connect with us

Hirdetés

technokrata

“Magyar költségszinttel” tartanák vissza a Nokiát

Dotkom

“Magyar költségszinttel” tartanák vissza a Nokiát

A német kormány csütörtökön felszólította a Nokia konszern vezetőségét: adjon magyarázatot arra, hogy miért döntött bochumi mobiltelefon-üzemének Romániába történő áthelyezéséről – számolt be az MTI-Eco.

A kabinet közleménye azt követően látott napvilágot, hogy a finn cég szóvivője Helsinkiben korábban bejelentette: nem kíván tárgyalni az üzem további, bochumi működtetéséről. Az már ezt megelőzően is kiderült, hogy innen a termelés nagy részét a már épülő romániai üzembe viszik át (Napi, 2008. január 15.). A német parlamentben emiatt tegnap tört ki a felháborodás, a képviselők pártállástól függetlenül elítélték a finn cég lépését. Több konzervatív képviselő is egyszerűen támogatási csalással vádolta a társaságot (a távközlési cég az elmúlt években a szövetségi, illetve a tartományi hatóságoktól mintegy 90 millió euró támogatáshoz jutott).

Az érintett Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, Jürgen Rüttgers egy nyilatkozatban kijelentette: a német fél kompromisszumos ajánlatot kíván tenni a Nokiának, vállalva a termelési költségek csökkentését. Ezt a cég vezetősége csütörtök délután már vissza is utasította. Rüttgers – meglepő módon, hiszen a bochumi ügyben hazánk az eddigi információk alapján egyáltalán nem érintett – egyebek között arról tett említést, hogy készek lennének a munkabérköltségeket “a magyarországi szintre” leszállítani. A Nokia magyarországi gyárát 2004-ben, a logisztikai központot pedig tavaly bővítették, ami után a komáromi üzem területe ma már 60 ezer négyzetméter körüli. Simai Anna, a Nokia délkelet-európai régiójának kommunikációs igazgatója korábban lapunknak elmondta: nem kizárt, hogy a későbbiekben megváltozik a Komáromban gyártott készülékek összetétele, vagyis a komplikáltabb telefonok gyártása nagyobb hangsúlyt kaphat Magyarországon.

A Nokia döntése több mint 4000 németországi munkahelyet fenyeget, köztük a bochumi üzem jelenlegi 2300 alkalmazottjáét, valamint mintegy 2000 beszállító, továbbá úgynevezett kölcsönmunkás munkahelyét.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés