Connect with us

technokrata

“Magyar költségszinttel” tartanák vissza a Nokiát

Dotkom

“Magyar költségszinttel” tartanák vissza a Nokiát

A német kormány csütörtökön felszólította a Nokia konszern vezetőségét: adjon magyarázatot arra, hogy miért döntött bochumi mobiltelefon-üzemének Romániába történő áthelyezéséről – számolt be az MTI-Eco.

A kabinet közleménye azt követően látott napvilágot, hogy a finn cég szóvivője Helsinkiben korábban bejelentette: nem kíván tárgyalni az üzem további, bochumi működtetéséről. Az már ezt megelőzően is kiderült, hogy innen a termelés nagy részét a már épülő romániai üzembe viszik át (Napi, 2008. január 15.). A német parlamentben emiatt tegnap tört ki a felháborodás, a képviselők pártállástól függetlenül elítélték a finn cég lépését. Több konzervatív képviselő is egyszerűen támogatási csalással vádolta a társaságot (a távközlési cég az elmúlt években a szövetségi, illetve a tartományi hatóságoktól mintegy 90 millió euró támogatáshoz jutott).

Az érintett Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, Jürgen Rüttgers egy nyilatkozatban kijelentette: a német fél kompromisszumos ajánlatot kíván tenni a Nokiának, vállalva a termelési költségek csökkentését. Ezt a cég vezetősége csütörtök délután már vissza is utasította. Rüttgers – meglepő módon, hiszen a bochumi ügyben hazánk az eddigi információk alapján egyáltalán nem érintett – egyebek között arról tett említést, hogy készek lennének a munkabérköltségeket “a magyarországi szintre” leszállítani. A Nokia magyarországi gyárát 2004-ben, a logisztikai központot pedig tavaly bővítették, ami után a komáromi üzem területe ma már 60 ezer négyzetméter körüli. Simai Anna, a Nokia délkelet-európai régiójának kommunikációs igazgatója korábban lapunknak elmondta: nem kizárt, hogy a későbbiekben megváltozik a Komáromban gyártott készülékek összetétele, vagyis a komplikáltabb telefonok gyártása nagyobb hangsúlyt kaphat Magyarországon.

A Nokia döntése több mint 4000 németországi munkahelyet fenyeget, köztük a bochumi üzem jelenlegi 2300 alkalmazottjáét, valamint mintegy 2000 beszállító, továbbá úgynevezett kölcsönmunkás munkahelyét.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle