Connect with us

technokrata

Látni akarjuk az összes e-mailjét!

Dotkom

Látni akarjuk az összes e-mailjét!

Az amerikaiak szeme előtt nem maradna rejtve egy webes keresés sem.

A New Yorker nyomtatott számában jelent meg még hétfőn egy interjú, melyet a lap egyik újságírója Mike McConnellel készített, aki az amerikai nemzetbiztonsági hivatal egyik igazgatója. McConnell elmondása szerint az alá tartozó iroda azon a terven dolgozik, mely kiterjesztené az internetes aktivitások kormányzati megfigyelését. Az igazgató azt reméli, hogy a kongresszus elé tárhatja tervét, és a Foreign Intelligence Surceillance Act nevű törvénytervezetről szóló vitát sikerrel viheti győzelemre.

A 65 éves, egykor a haditengerészetnél legmagasabb fokozatában admirálisként szolgált férfit egy évvel ezelőtt jelölték ki posztjára, azzal a céllal, hogy tekintse át mind a tizenhat USA-beli hírszerző hivatal tevékenységét. McConnell – az alá dolgozó emberekkel együtt, természetesen – létrehozta a Cyber Security Policy-t, vagyis egyfajta cyberbiztonsági politikát, mellyel minden internetes aktivitás nyomon követhető lehetne. Egyik beosztottja szerint ezzel az amerikai kormányzatnak lehetősége nyílna bármelyik e-mail, file-átvitel vagy webes keresés tartalmának megvizsgálására. A Google adatai sokat segíthetnének az online nyomozásoknál, állította az alkalmazott.

Tulajdonképpen a döntés már csak elvi síkon mozog; a végrehajtáshoz szükséges eszközök egy ideje már rendelkezésre állnak. Az infrastrukturális beruházások megtörténtek, csupán azt kell kitalálniuk a hírszerző hivatalnál, hogy miként vegyék rá a kongresszust egy, a magán szférát ilyen durván megsértő, centralizált távfelügyeleti rendszer legálissá tételére. Ha sikerrel járnak, az nyilvánvalóan nem csak az amerikai internetezők életére lesz hatással – például olvasóink közül hányan használnak rendszeresen Google-t webes keresésre?Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp