Connect with us

technokrata

Microsoft: hibáztunk!

Dotkom

Microsoft: hibáztunk!

Redmond elismerte a felhasználók életét megkeserítő hibáját, melyet orvosolni igyekszik.

Nemrég írtunk arról, hogy a Microsoft Office 2003-hoz készült legutolsó javítócsomagban helyt kapott egy olyan módosítás, melynek révén a nem megbízhatónak minősített állományok megnyitása blokkolásra került. Ezzel egyúttal a Microsoft által korábban fejlesztett dokumentum-, táblázat- és prezentáció-formátumok is használhatatlanná válnak. Az update ugyanis régebbi Word, Excel és Powerpoint file-okat is megnyithatatlanná tett. Részletes lista itt.

A régebbi formátumok blokkolásának egyik indoklása az volt, hogy azok jelentősége a napi használat során egyre csökken – bár még korántsem konvergál a nullához. Persze érthető Redmond szándéka: az elavult Office-ok leváltására igyekszik sarkallni a felhasználókat, akik kénytelenek inkompatibilissá vált szoftvereik helyett újakat vásárolni.

Ám elszámította magát az amerikai óriásvállalat: sokkal többen próbáltak meg élni annak a kiskapunak a lehetőségével, melyet a Microsoft biztosított számukra. Redmond közzétette a hozzáférés-visszaengedélyézesének „barkácsolással” elérhető módját, amihez azonban például a Registry-ben kell turkálni. A Slashdot informatikai magazin ezt a leírást „elmezavaróan komplexnek” titulálta, és nem véletlenül. Olyan bonyolultra sikerült ugyanis, hogy Redmond magyarázkodni és egyszerűsíteni volt kénytelen.

Ezenfelül Reed Shaffner, a Microsoft Office termékmenedzsere azt is elismerte a ZDNetnek adott interjúja során, hogy tévesen tájékoztatták felhasználóikat. Az ominózus formátumok ugyanis önmagukban nem veszélyesek, csak az ezekbe való mentés kevésbé biztonságos, mint a modernebb változatok alkalmazása. Egyben könnyebbé tették a file-ok használatának újbóli engedélyezését is: négy, letölthető update formájában minden Registry-turkálástól mentesítették a felhasználókat. Ezt főleg a végfelhasználóknak ajánlotta Shaffner; a menedzser a rendszergazdáknak továbbra is a korábbi (bonyolult) leírást javasolta.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle