Connect with us

technokrata

Éleződhet az extraolcsó laptopok versenye

Dotkom

Éleződhet az extraolcsó laptopok versenye

Az Intel saját extraolcsó laptopjának eladására koncentrál a jövőben.

Az Intel kiszállt a One Laptop Per Child (OLPC) programból, amelynek célja, hogy olcsó hordozható számítógéphez juttassa a fejlődő világ nincstelen gyermekeit. A társaság 2007 júliusában szállt be a projektbe azzal a céllal, hogy az XO névre keresztelt gépek egy részébe Intel-chipeket szereljenek, s így azok ne kizárólag riválisa, az AMD processzoraira támaszkodjanak.

Az OLPC eredeti koncepciója szerint 100 dollárba (17-18 ezer forint) kerülő laptopjait a legszegényebb országok kormányai vásárolnák meg milliós tételben, hogy szétosszák azokat a gyermekek között. Ennek megfelelően a gépek kurblis dinamóval is működnek és tanítóprogramot is mellékelnek hozzájuk. A költségek csökkentését szolgálja, hogy Linux operációs rendszert és programokat telepítenek az XO-kra. A gépet végül 188 dolláros áron sikerült előállítani, és talán részben emiatt is az érintett kormányok érdeklődése meglehetősen halovány. Ugyanakkor az értékesítés támogatására kétszeres áron árulni kezdték az USA-ban is, azzal az ideológiával, hogy aki ott vesz egyet ezen az áron, az ezzel finanszírozza egy további gép eljutását a harmadik világban egy nincstelen gyermeknek.

Az Intel azzal indokolta kiszállását, hogy az OLPC kizárólagosságra akarta kötelezni az extraolcsó laptopok fejlesztésében, miközben a cég saját Classmate számítógépei – ezek Windows-alapúak – szintén a fejlődő világ gyermekeit veszik célba. Az OLPC hivatalosan nem kommentálta a hírt, az XO kitalálója, a program vezetője Nicholas Negroponte viszont azt vetette a chipgyártó szemére, hogy alássa annak sikerét, mivel üzletkötői a potenciális vevőknél (kormányoknál) beelőzik az OLEP képviselőit, aminek eredményeként kiszorulhat a piacról az OLPC. A verseny mindenesetre elkezdődött a felek közt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák