Connect with us

technokrata

Célt tévesztett a cyber-csapás

Dotkom

Célt tévesztett a cyber-csapás

Bizalmas információk helyett a katonák magánlevelezésében turkáltak a hackerek.

Számos távol-keleti ország között feszül feloldhatatlannak tűnő ellentét. Kínát például szinte mindenki gyanús szemmel méregeti, amire a kommunista vezetés nem csak a lendületes, több mint egy évtizede óta tartó gazdasági növekedésével miatt adott okot. A rizs hazájában ugyanis – hivatalosan el nem ismerten, de állami szinten mégis – támogatják a külföldi ipari és katonai titkok iránti kémkedést. Arról nincs túl sok információ, hogy ez a „hagyományos úton”, azaz beszivárgással és/vagy a kívánt adatokkal rendelkező cégnél dolgozók beszervezésével mekkora méreteket ölt, de már nem egyszer megírtuk mi is, hogy az Interneten keresztül milyen gyakran kísérletezik ilyesmivel az ország cyber hadteste. Legutóbb egy amerikai, atomkutatással foglalkozó laboratóriumot ért több héten keresztül adatszivárogtatásra irányuló támadás (erről bővebben itt).

Nos, ezúttal a dél-koreaiak voltak a sorosak. A helyi Csoszun Ilbo újság beszámolója szerint Kínából érkezett az az online támadás, mely a kis félsziget déli részén fekvő ország katonai alkalmazásban álló lakosait célozta meg. Erről a dél-koreai Védelmi Biztonsági Parancsnokság (Defence Security Command – DSC) külön figyelmeztetést adott ki – a kémelhárításért is felelős szervezet arra figyelmeztette a PC-vel dolgozó, szórakozó katonákat, hogy figyeljenek oda a veszélyre.

A DSC szerint sikereket mondhatnak maguknak a támadók, mert el tudtak lopni adatokat a seregből. Ugyanakkor a szervezet rávilágított, hogy a dél-koreai katonaság információs rendszere intranetes, vagyis nincsen közvetlen kapcsolatban az Internettel. Ergo direkt támadás nem is indítható ellene – a kínai hackerek maximum a katonák magánéletének titkaival ismerkedhettek meg (ami szintén aggályos, de nem jelent akkora veszélyt, mint a hivatalos, ámde szigorúan titkos adatok „lemásolódása”).

Cseles trükköt vetettek be a kínaiak: olyan e-mailt küldtek a dél-koreai bakáknak, amelynek tárgya a következő volt: „Az észak-koreai hadsereg harckészültségének jelenlegi állapota”. Azt tudni kell, hogy a két ország (Észak- és Dél-Korea) az 1953-ban abbamaradt csaták ellenére mindmáig háborúban áll egymással – a két állam között csak tűzszüneti megállapodás van érvényben (immár több mint fél évszázada). Nem meglepő tehát, hogy erre a szövegre volt, aki ráharapott a déli sorkötelesek közül. Aki bedőlt a csalinak, annak a számítógépére pedig már települt is a kínai rootkit, amely aztán információgyűjtésbe kezdett.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle