Connect with us

technokrata

Hogyan élnek vissza egy halott politikus nevével?

Dotkom

Hogyan élnek vissza egy halott politikus nevével?

Még egy hete sincs, hogy meghalt, de már napok óta “élősködnek” rajta a cyberbűnözők.

A pakisztáni ellenzéki tábor vezéralakja, Benazir Bhutto a tavalyi év legvégén halt meg: egy, december 27-én elkövetett terrorcselekmény kioltotta az Indiától a második világháború után különvált, többségében muzulmánok által lakott ország egyik legismertebb politikusnőjének életét. Az ősszel egy hasonló akciót már túlélt Bhutto halálhíre gyorsan bejárta a világsajtót – és ahogy azt sajnos megszokhattuk, támadásba lendültek az online bűnözők is.

Amennyiben ugyanis valaki a pakisztáni „honanya” nevére keresett rá az Interneten, viszonylag nagy esélye volt arra, hogy olyan site-ra bukkanjon, ami a politikusnő ismertségére építve megpróbálja kicsalni az internetező személyes adatait, ellopni pénzét. Ezt állítja a Websense Security Labs, mely nemrég jelentette be, hogy számos olyan website-ot találtak, ami Benazir Bhutto meggyilkolását használja fel az internetezők figyelmének felkeltéséhez.

Ha egy ilyen oldalra jut a felhasználó, és nem rendelkezik frissített antivírus szoftverrel, trójai programokat kaphat számítógépére. Surendra Singh, a Websense helyi igazgatója elmondta, hogy a trójaiak települése után banki számlák részleteit, jelszavakat és más, érzékeny információkat tulajdoníthatnak el az alkalmazás. Ezeket az adatokat e-mailben küldik el alkotójuk számára a digitális kártevők. Emellett módosítják az Internet Explorer beállításait, többek között a keresőoldalt, annak érdekében, hogy figyelemmel kísérhessék a megfertőzött számítógép előtt ülők internetezési szokásait.

Singh közlése értelmében az év utolsó napjaiban 15-20 fertőzött site-ot találtak, melyek ellenőrzése után kiderült, hogy mind ugyanazon módon próbálkozik be az internetezőknél. Ez önmagában még nem is lenne sok, de akkor a Google keresője által kidobott találatok közül mindjárt a harmadik (a www.storyofpakistan.com URL-en elérhető site) is fertőzöttnek bizonyult.

Nem az első (és nem is az utolsó) eset, hogy a nagy médiavisszhangot kihasználják az internetes bűnözők. A 2004-es cunami, a 2006-os labdarúgó Európa Bajnokság csak néhány példa a közelmúltból – valószínűleg az idén esedékes Olimpia is hasonló alapot fog szolgáltatni a cybertámadóknak, nem árt tehát résen lenni.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle