Connect with us

technokrata

Víruskörkép 2007, és kitekintés a jövőbe

Dotkom

Víruskörkép 2007, és kitekintés a jövőbe

Mely kártevők fenyegették a magyar internetezőket?

A vírusok frontján a régi nagy „klasszikus” károkozók még mindig újabb és újabb mutánsai, variánsai jelentek meg és okoztak komoly problémákat. Ebből következően ismét bebizonyosodott, hogy nagyon komoly hiányosságok vannak nagyon sok cégnél, amikor a biztonsági szabályzatok témakörét feszegetjük. Hihetetlen nagy negatív sikerszériát tudhat magáénak a Storm vírus, mely a valaha detektált legtöbb variánssal rendelkező vírus ez idáig. Lineáris gyarapodást mutatnak a széles körben használt alkalmazói szoftverek sérülékenységei is, ami folyamatos táptalajt biztosít a vírusíróknak. Magyarországon is egyértelműen látszik az informatikai rendszereken, hogy az elmúlt időszak vírusai nagy számban vannak jelen. A magyar vállalatoknál idén elfogott legtöbb vírus az alábbiak közül került ki: Nuwar/Storm, Netsky-P, Mytob, Stration, Grum, Zhelatin, Virut, Almanahe, Philis, Fujacks.

„Fontos elmondani, hogy bár még nem volt az AVERT által magas kockázati kategóriába sorolt vírus, de a fenti lista is jól mutatja, hogy igen sok „közepesen veszélyes” típusú vírus volt. Kiemelendő, hogy e vírusoknak rengeteg válfaja, mutánsa is megjelent. 2007-ben továbbra is igaz, hogy a vírusírók elsődleges célja már nem a globális vírustámadások kezdeményezése, hanem inkább kisebb területeken terjedő kártékony programokat írtak. Ennek legfőbb oka, hogy a kisebb számban terjedő vírusok elleni védekezés nehezebb, ugyanis a víruskereső szoftverekhez lassabban készülhetnek el a frissítések. A vírusírók emellett igyekeztek olyan programokat terjeszteni, amelyek anyagi hasznot is hoztak számukra.” – mondta Barna Tamás, a McAfee CEE technikai vezetője.

Negatív szenzáció, hogy több biztonsági felmérés szerint az adathalász támadások egyre nagyobb problémát jelentenek, ugyanis napjainkban már minden második felhasználót érnek hasonló biztonsági incidensek. Az adathalász támadások idén közel 800%-al növekedtek! Ezzel szemben minimális csökkenés volt tapasztalható a kéretlen levelek és a mobil vírusok számának növekedésével kapcsolatban. Bár az idei év elején erősen növekedett a képet tartalmazó kéretlen levelek száma, az év második felében ezek száma stagnált.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle