Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az USA egészségügyi piacára is betör a Philips

Dotkom

Az USA egészségügyi piacára is betör a Philips

A holland Royal Philips Electronics NV, a világ legnagyobb világítótest-gyártója, Európa vezető fogyasztói elektronikai cége, az egészségügyi berendezések terén pedig a világ három legnagyobb vállalatának egyike, 5,2 milliárd dollárért felvásárolja a krónikus légzési zavarok gyógyítására, illetve az alvás megkönnyítésére szolgáló eszközök gyártásával foglalkozó amerikai Respironics Inc.

-t. A vételár 24 százalékos prémiumot tartalmaz a társaság 53,11 dolláros múlt csütörtöki záróárához képest. Egy héten belül ez volt a Philips második jelentős akvizíciója az egészségügyi berendezések gyártásával foglalkozó vállalatok körében: kedden a szintén amerikai Visicu Inc.-vel állapodott meg a cég 430 millió dolláros felvásárlásáról. A Respironics megszerzése egyben a Philips történetének legnagyobb ilyen típusú üzlete, a korábbi rekordot a Genlyte Group Inc. világítótest-gyártó – az USA második legnagyobb szereplője ebben az ágazatban – novemberi felvásárlása tartotta 2,7 milliárd dolláros árral.

A Respironics beolvasztása része a Philips azon stratégiájának, hogy növelni kívánja súlyát három megmaradt ágazatában, amelyekben – szemben a korábban eladott félvezetőgyártással – magas profitrátát érhet el. A cég az elmúlt két-két és fél évben valamivel több mint 10 milliárd eurót költött vállalatfelvásárlásokra, és Gerard Kleisterlee, a Philips vezérigazgatója korábban közölte, hogy a következő három évben 20 milliárd eurót szánhatnak további akvizíciókra, osztalékfizetésre, illetve részvény-visszavásárlásra.

A Respironics forgalma évi 19 százalékos ütemben nőtt 2002 és 2007 között, szeptemberben végződött legutóbbi üzleti évében 1,2 milliárd dollár árbevételt ért el, EBITDA-rátája pedig az elmúlt öt évben folyamatosan 19 százalék volt. A Philips arra számít, hogy a légzési problémákat kezelő berendezések piaca legkevesebb évi tízszázalékos ütemben fog bővülni a következő években.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés