Connect with us

technokrata

Csak átmeneti hatása lehet az osztalékcsökkenésnek

Dotkom

Csak átmeneti hatása lehet az osztalékcsökkenésnek

Az elemzők szerint kedvező lenne, ha a Magyar Telekom megszerezné szlovén célpontját. Van, aki úgy gondolja, jó, ha csökken az osztalék, van, aki szerint csak egy évet kell kibírni nélküle. De az is lehet, hogy most azért fogják ütni, mert nincs rajta sapka.

A Magyar Telekom (MT) elnök-vezérigazgatójának nyilatkozatából (Napi, 2007. december 17.) úgy tűnik, nőtt az esélye, hogy a magyar társaság megszerzi a Telekom Slovenijét (TS). Az elemzőket arról kérdeztük, milyen hatással lehet ez a társaság befektetői megítélésére. Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője úgy véli, minden csak ár kérdése, vagyis hogy az MT befektetői mennyire fogják drágának tartani az akvizíciót. A szlovén cég tőzsdei ára csaknem 10-es EV/EBITDA és 27-es P/E mutatót tükröz, miközben a Magyar Telekom 5-ös EV/EBITDA és 12-es P/E értéken forog. Bár a magyar cég első ajánlatában a 400 eurós tőzsdei árral szemben 317 eurót kínált részvényenként, félő, hogy amennyiben győzni akar, emelnie kell az áron, s a befektetők könnyen drágának minősíthetik a bevásárlást. Így valószínű, hogy ebben az esetben az első reakció negatív lenne, hiszen az akvizíció miatt a jövő nyáron fizetendő osztalék akár 20-25 forintra is visszaeshet. Ám a szlovén cég konszolidálásával egyre inkább a pozitívumok kerülhetnek előtérbe, s az osztalék is növekedésnek indulhatna vagy visszaállhatna a 70 forintos korábbi szintre.

A TS konszolidálása mintegy 15 forinttal növelheti a Magyar Telekom részvényenkénti eredményét, amit a finanszírozási költségek csökkentenek, így összességében öt forintnál több hozadéka kezdetben nem lenne. A szinergiák és az a lehetőség, hogy a Magyar Telekom euró­alapra helyezze meglévő hiteleit is (hiszen a szlovén bevételek euróban keletkeznének), később az eredményhez való hozzájárulást jelentősen növelhetik. Derűlátó a szlovén akvizícióval kapcsolatban Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Ebben az esetben jó hír az, ha csökken az osztalék, mert a Magyar Telekom az eddigi felvásárlásoktól eltérő, fejlett, jól működő céget kap cserébe. Lehet ugyan negatív reakcióra számítani, de a piac előbb-utóbb fel fogja ismerni a terjeszkedés értékét. Ráadásul idővel csak pozitív hírek jönnek majd, ha azt lehet látni, hogy a cég fejlődik, az osztalék pedig nő.

Az elemző sokkal fontosabbnak tartja, hogy a Magyar Telekom folytassa saját belső átalakítását, s az akvizíciót ne ennek helyettesítésére használja föl. A Magyar Telekom már most jó cég – tartja a többi elemzővel összhangban Blahó -, csak a 2008-as profit warning vet árnyékot a megítélésére (a társaság vezetése ebben azt közölte, hogy 2008-as EBITDA-ja elmarad majd a 2006-ostól).

Miró József, az Erste részvénystratégája nem számít akkora visszaesésre az osztalékban, mivel a szlovén cég alacsony eladósodottsága ezt nem teszi szükségessé. MT-részvényekre átszámítva 50-60 forint osztalék (egyszeri) kifizetését is lehetővé tenné a szlovén cég mérlege, ami, ha nem fizetik ki, egy konszolidáció során megjelenne a Magyar Telekom mérlegében, s javítaná az eladósodottsági mutatóit. Így összességében az MT 50 forintot akkor is ki tudna fizetni jövőre, ha sikerülne az akvizíció. A piaci reakció véleménye szerint is az árazás függvénye, 300-350 euró közötti részvényenkénti ár elfogadható, ha viszont inkább a 400-hoz közelít, azt drágállani fogja a piac. A jelenlegi magas ár nem mérvadó, hiszen az csak a szlovén alapok pénzbősége miatt alakult ki. Persze lehet, hogy a befektetők, akik eddig a növekedést kérték számon a Magyar Telekomon, most majd az osztalék miatt sopánkodnak – tette hozzá Miró -, vagyis a nyuszis vicc analógiájára azért ütik, mert nincs rajta sapka.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák