Connect with us

Hirdetés

technokrata

Alkalmazottjait támadja a vállalat

Dotkom

Alkalmazottjait támadja a vállalat

Már saját cégünktől sem vagyunk biztonságban.

Az elmúlt egy-két év tapasztalatai szerint a jelszóhalász (phishing) támadások még mindig gyakran sikeresek, mivel az internetezők nem elég éberek az információszerzés ezen módszerével szemben. Egy IT-biztonsági tanácsadással foglalkozó cég, az Interpidus Group szerint az oktatáson van a kulcs: a felhasználókat képezni kell, hogy felismerjék a rájuk leselkedő veszélyeket. Ennek egyik – szokatlan – formája az, ha célzottan megtámadjuk őket (az Interneten keresztül), állítja a vállalat, mely nemsokára fel is kínálja ennek a szolgáltatásnak a lehetőségét az érdeklődők számára.

Februárban tervezi elindítani a Phishme.com oldalt az Interpidus. Ennek használatával bárki készíthet ál-becsapó leveleket, testre szabott phishing támadásokat. Mindezt roppant egyszerűen, WYSIWYG (amit látsz, azt kapod) szerkesztési felületen keresztül. Néhány kattintás, és a kollégák máris tesztelhetők – vajon bedőlnek-e a próbálkozásnak? Természetesen az így kicsalt információkra az Interpidus nem tart igényt, azokat nem gyűjti össze, mondta Aaron Higbee, a cég egyik menedzsere. Amennyiben valaki bizalmas adatokat ad meg, figyelmeztető üzenetet kap arról, hogy helytelenül cselekedett.

Részletes statisztikával szolgál a cég azok számára, akik igénybe veszik a lehetőséget. Megtekinthető, hogy hány alkalmazott kattintott a jelszóhalász üzenetekre, közülük mennyi nyitott meg közvetlenül az e-mailbe ágyazott linkeket, hányan másolták ki és illesztették be az ott megadott URL-t saját böngészőjükbe (amit gyakran tanácsolnak mintegy biztonsági lépést, az ilyen webcímek szűrésére). Azt is figyeli az Interpidus, hogy az alkalmazottak mekkora része hagyja figyelmen kívül a phishing próbálkozást, és végül a legfontosabb adatot is a vállalatvezetés szolgálatára bocsátja: hányan adtak meg olyan bizalmas, fontos, titkos információt, amit nem kellett volna.

Fussunk gyorsan neki, miért is van szükség ilyen jellegű szolgáltatásokra! Csak az idei évet, sőt, annak is csak a felét tekintve, a Microsoft fejlesztette Malicious Software Removal Tool majdnem 32 milliónyi jelszóhalász próbálkozásra derített fényt – ez 150 százalékos emelkedést jelent a korábbi hat hónaphoz képest. Az októberben közzétett redmondi adatot igazolja a SANS Intézet is, mely Internetes Fenyegetési Listájának egyik legfontosabb elemeként emelte ki a phishing kísérleteket. Ezek közül különösen az úgynevezett spear-phishing veszélyes, amikor direktbe a vállalatvezetőket célozzák meg – hiszen ha ők bedőlnek, gyakorlatilag bármilyen adatot ki lehet szedni a cégről.

És hogy mennyire számítanak az így megszerzett adatokra a támadók? Nos, nemrég még a nukleáris kutatásokkal foglalkozó amerikai Oak Ridge National Laboratory is ilyen támadásnak volt kitéve – erről szóló cikkünk itt olvasható.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés