Connect with us

technokrata

Miért keringett 35 millió teljesen üres e-mail az Interneten?

Dotkom

Miért keringett 35 millió teljesen üres e-mail az Interneten?

Tárgy, tartalom és csatolmány, de nem ok nélkül.

A karácsony közeledtével a spammerek is egyre inkább az ünnepre fókuszálva küldik kéretlen leveleiket a felhasználóknak. November hónapban is folytatódott a spamek arányának növekedése, négy e-mailből három kéretlen levél volt. A trendet szemlélteti, hogy 2007 májusában az e-mail forgalomnak még csak 64 százaléka volt spam. Érdekesség, hogy mintegy 35 millió üres e-mailt blokkolt a Symantec Antispam szűrője az elmúlt hónapban, melyek elsődleges célja az volt, hogy további e-mail címeket gyűjtsön a spam adatbázis bővítéséhez.

Annak ellenére, hogy a Pekingi olimpiáig még mintegy 9 hónap van hátra, már most felbukkantak az első spamek, melyek a nyári játékokhoz kötődnek. Emellett folytatódik a trend, mely a egészségüggyel és gyógyítással kapcsolatos termékeket a bulvárhírekben szereplő hírességekkel – Britney Spears, Lindsay Lohan vagy Donny Osmond – próbálja vonzóbbá tenni. A tárgyban valamely sztárra vonatkozó információ szerepel, maga a spam pedig az egészségügyi szolgáltatást vagy terméket népszerűsíti.

Ahogy a brit kislány, Madeleine McCann utáni nyomozás tovább folytatódik, vírusokat rejtő oldalak linkjeit rejtettek a spamekbe. A weboldalak kísértetiesen hasonlítanak a hivatalos oldalra, miközben vírussal fertőzik meg az oldalra lépő gépét. Ráadásul tovább emelkedik a szélhámos és csaló spamek aránya. A szeptemberi 13%, az októberi 18% után novemberben mintegy 19%-át tették ki a teljes spam állománynak.

Nem meglepő az sem, hogy a hálaadást, karácsonyt és a téli hónapokat a spammerek is kihasználják, és ajándékötletek formájában próbálják az olvasó e-mail címét rögzíteni. A spamek télhez kapcsolódó másik formája egy hógolyót dobáló emberke megjelenése az e-mailben, mely annak elolvasása után rögzíti a felhasználó címét a spammerek adatbázisában.

Leggyakrabb spamek
– Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 27%
– Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 18%
– Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre”, befektetésekre hívják fel a figyelmet: 15%
– Scamek aránya: 12%
– Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 9%

A spamek eredetét vizsgálva továbbra is a következő sorrend a jellemző a kontinensek között: Észak-Amerika, Európa, Ázsia, Dél-Amerika, Ausztrália/Óceánia, Afrika

A 2007-es év áttekintése
Bill Gates 2004-ben tett kijelentése, mely szerint a spamek két éven belül el fognak tűnni, nem valósult meg. A spamek ilyen drámai méretű újjáéledésére senki nem számított, mely elérte a 72%-os tetőpontot, a teljes e-mailforgalmat figyelembe véve. Mindemellett számos új spamet is regisztráltak 2007-ben, melyek olyan újításokat tartalmaznak, mint az audio és videófájlok használata, Google riasztások és keresések. Számos adatvédelmi erőfeszítés ellenére 2007. egy sikeres év volt a spammerek számára.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle