Connect with us

Hirdetés

technokrata

Miért keringett 35 millió teljesen üres e-mail az Interneten?

Dotkom

Miért keringett 35 millió teljesen üres e-mail az Interneten?

Tárgy, tartalom és csatolmány, de nem ok nélkül.

A karácsony közeledtével a spammerek is egyre inkább az ünnepre fókuszálva küldik kéretlen leveleiket a felhasználóknak. November hónapban is folytatódott a spamek arányának növekedése, négy e-mailből három kéretlen levél volt. A trendet szemlélteti, hogy 2007 májusában az e-mail forgalomnak még csak 64 százaléka volt spam. Érdekesség, hogy mintegy 35 millió üres e-mailt blokkolt a Symantec Antispam szűrője az elmúlt hónapban, melyek elsődleges célja az volt, hogy további e-mail címeket gyűjtsön a spam adatbázis bővítéséhez.

Annak ellenére, hogy a Pekingi olimpiáig még mintegy 9 hónap van hátra, már most felbukkantak az első spamek, melyek a nyári játékokhoz kötődnek. Emellett folytatódik a trend, mely a egészségüggyel és gyógyítással kapcsolatos termékeket a bulvárhírekben szereplő hírességekkel – Britney Spears, Lindsay Lohan vagy Donny Osmond – próbálja vonzóbbá tenni. A tárgyban valamely sztárra vonatkozó információ szerepel, maga a spam pedig az egészségügyi szolgáltatást vagy terméket népszerűsíti.

Ahogy a brit kislány, Madeleine McCann utáni nyomozás tovább folytatódik, vírusokat rejtő oldalak linkjeit rejtettek a spamekbe. A weboldalak kísértetiesen hasonlítanak a hivatalos oldalra, miközben vírussal fertőzik meg az oldalra lépő gépét. Ráadásul tovább emelkedik a szélhámos és csaló spamek aránya. A szeptemberi 13%, az októberi 18% után novemberben mintegy 19%-át tették ki a teljes spam állománynak.

Nem meglepő az sem, hogy a hálaadást, karácsonyt és a téli hónapokat a spammerek is kihasználják, és ajándékötletek formájában próbálják az olvasó e-mail címét rögzíteni. A spamek télhez kapcsolódó másik formája egy hógolyót dobáló emberke megjelenése az e-mailben, mely annak elolvasása után rögzíti a felhasználó címét a spammerek adatbázisában.

Leggyakrabb spamek
– Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 27%
– Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 18%
– Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre”, befektetésekre hívják fel a figyelmet: 15%
– Scamek aránya: 12%
– Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 9%

A spamek eredetét vizsgálva továbbra is a következő sorrend a jellemző a kontinensek között: Észak-Amerika, Európa, Ázsia, Dél-Amerika, Ausztrália/Óceánia, Afrika

A 2007-es év áttekintése
Bill Gates 2004-ben tett kijelentése, mely szerint a spamek két éven belül el fognak tűnni, nem valósult meg. A spamek ilyen drámai méretű újjáéledésére senki nem számított, mely elérte a 72%-os tetőpontot, a teljes e-mailforgalmat figyelembe véve. Mindemellett számos új spamet is regisztráltak 2007-ben, melyek olyan újításokat tartalmaznak, mint az audio és videófájlok használata, Google riasztások és keresések. Számos adatvédelmi erőfeszítés ellenére 2007. egy sikeres év volt a spammerek számára.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés