Connect with us

Borzasztó arány: az e-mailforgalom alig 5%-a ér valamit

Dotkom

Borzasztó arány: az e-mailforgalom alig 5%-a ér valamit

Idén – minden korábbi rekordot megdöntve – 95%-ra emelkedett az elektronikus levelek forgalmában a spamek aránya.

Naponta egymilliárd(!) e-mailt elemezve jutott arra a Barracuda Networks, hogy minden eddiginél rosszabbul állunk, ami a nem kívánt elektronikus üzenetek arányát illeti. A cég éves jelentésében be is számolt a világszerte több mint 50 ezer ügyfél postafiókjának figyelésével készült felméréséről. Míg 2004-ben „csak” 70 százalékos volt a szemét levél mértéke, addig idén már 90-95 százalék közé tehető (pedig tavaly sem volt kevés, akkor 85-90 százalékosra lőtte be a Barracuda ennek értékét).

Nézzünk néhány további, szintén megdöbbentő adatot! A kutatás rávilágított arra, hogy a felhasználók fele öt vagy annál kevesebb spamet kapott minden nap. Majdnem 65 százalékuk kevesebb mint 10 nem kívánt üzenettel lett minden nap „gazdagabb”. A felmérésben részt vevők 13 százaléka azonban naponta több mint 50 spammel volt kénytelen megküzdeni (ahogy például ennek a cikknek az írója is).

Egyre kifinomultabbá válnak a spammelési trükkök. A Barracuda úgy találta, hogy a nem kívánt e-mailek döntő többsége idén már alkalmazott azonosság-megtévesztő technikát. Ez azt jelenti, hogy valójában nem is arról az e-mailcímről érkezett az üzenet, amely aztán feltüntetésre került a levelezőkliensben. Szintén fontos megjegyezni, hogy 2007 a csatolmányok tekintetében is komoly változásokat hozott: megjelentek a PDF állományok, melyekkel kezdetben nem tudtak megbirkózni a spamszűrők. Ugyanakkor más, eddig ritkán vagy egyáltalán nem használt file-formátumok is felbukkantak a nem kívánt üzenetekben.

A kutatásban részt vettek legnagyobb része, 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a spam e-mail a reklámozás legrosszabb formája; ez közel duplája a második hely népszerűtlenségének (31 százalékuk a papíralapú nem kívánt leveleket tartotta a legrosszabbnak). Mindössze 12 százalékuk panaszolta el a felmérést készítők számára, hogy a telemarketinget irtanák ki gyökerestül, ha tehetnék.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom