Connect with us

technokrata

Orosz bűnözői csoport fenyeget

Dotkom

Orosz bűnözői csoport fenyeget

Hónapokig fel nem ismert trójai program, online banki rablások – csak ízelítő a jól képzett szláv hackerek által elkövetett bűntényekből.

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a Sunbelt Threat Research Center novemberben is megjelentette toplistáját a november hónap során legfertőzöbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról. A lista a CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet káros alkalmazások elleni hálózatban résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készül.

Novemberben nem változott a legtöbb fertőzést okozó kémprogramok élbolya: továbbra is a trójai FakeAlert, a Virtumonde nevű hirdetési szoftver és a szintén trójai Zlob.Media-Codec kémprogram okozta a legtöbb fertőzést. Újdonság, hogy a Trojan.FakeAlert 2007 novemberében először lépte át a 2%-os határt, vagyis a kutatók által a világon regisztrált összes fertőzés 2,18%-át okozta ez a kártevő. Ennek persze lehet jó oldalát is nézni, hiszen a FakeAlert hamis biztonsági üzeneteket küldve veszi rá a felhasználókat a program telepítésére – vagyis egyre több internetezőt érdekel számtógépe biztonsága. A toplista első kilenc helyén novemberben négy trójai, négy kéretlen reklámokat megjelenítő program, és egy rootkit található – a tizedik helyen pedig egy valódi újdonság szerepel.

A MyGeek/CPVFeed névre keresztelt alkalmazást 2007 februárjában fedezték fel. A kéretlen reklámozó alkalmazás (adware) egy böngésző beépülő moduljaként települ, működése során különböző reklámokkal zavarja a böngészést, sőt, bizonyos esetekben a weboldalakra történő navigáció eltérítésével más oldalakat mutat mint amit valójában a felhasználó megpróbált megnyitni.

David Bizeul független szakértő novemberben külön tanulmányt szentelt az RBN nevű orosz internetes bőnözöi csoportnak. Az RBN-hez több nemzetközi netes bűncselekményt kapcsolnak a szakemberek, így 2005-ben a CoolWebSearch kémprogram megjelentetése, majd a VML sebezhetőségi hullám, a hírhedt Mpack exploit kit (2007 június), a Bank of India honlapjának feltörése (2007 augusztus), vagy akár a vezető antivírusok által több mint 3 hónapig egyáltalán fel nem ismert Torpig/Sinowal trójai megalkotása mögött is az orosz csapat áll.

„Ahhoz, hogy megértsük az RBN működését, ismernünk kell a helyi viszonyokat. Oroszországban rendkívül sok, tehetséges IT szakember található, akik viszont nem találnak a képzettségüknek megfelelő munkát. Ugyanakkor a hekkelés, a fizetés nélküli használat teljesen bevett gyakorlatnak számít az országban.” – véli David Bizeul, a tanulmány szerzője. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy az orosz hatóságok nem lépnek fel kellő hatékonysággal az internetes bűnözőkkel szemben, akik így méginkább bátorítva érezhetik magukat. „Az adathalászat, a gyermekpronográfia, a spamküldés, a trójai alkalmazások terjesztése, illetve a honlap feltörések egyértelműen jelzik, hogy az RBN-nél mind a szükséges hardver – például botnetek -, mind a szellemi kapacitás rendelkezésre áll. Az RBN gyakorlatilag úgy működik, mint egy nemzetközi IT cég: bármilyen bűncselekményre tartunk igényt, ők megtalálják a megfelelő hardveres és szoftveres megoldásokat.” – teszi hozzá a szerző. A szervezet egyébként átlagosan félévente hallat magáról, így könnyen előfordulhat, hogy ismét egy nemzetközi adathalász akciót, vagy egy új kémprogramot láthatunk tőlük.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle