Connect with us

Magyar karácsony: a dvd-ket keresik

Dotkom

Magyar karácsony: a dvd-ket keresik

A lakosság fele legalább öt embert szeretne megajándékozni idén karácsonykor, és a felnőttek legnagyobb része – ahogyan tavaly is – legfeljebb 30 ezer forintot költene ajándékokra – derül ki a Kirakat.

hu és a Szonda-Ipsos közös kutatásából. Ennél többet csak a lakosság negyede szán a karácsonyi kiadásokra, jellemzően a 30-59 év közöttiek, az iskolázottabbak, a fővárosiak, a magasabb társadalmi státusúak és az internetezők. Utóbbiak egyébként lényegesen több embert terveznek meglepni, általában tehetősebbek is, és még vásárlás előtt alaposan utánanéznek, mire költenek.

A kinézett ajándékok közt most is dobogósak a kozmetikumok, a ruházati cikkek, a könyvek és a gyerekjátékok. Népszerűek a cipők, a konyhai eszközök, a cd-k és a dvd-k is. Legtöbben a bevásárlóközpontokban, hipermarketekben néznek ajándék után, de kedveltek a piacok, szaküzletek és szakáruházak is. A karácsonyi készülődés továbbra is novemberre és decemberre korlátozódik, korábban csak a megkérdezettek hét százaléka vásárol. Az utolsó hétre a lakosság 14 százaléka hagyja a vásárlást – ez inkább a férfiakra jellemző. A nők egyébként szívesebben ajándékoznak, mint a férfiak. Minél idősebb valaki, annál inkább csökken a megajándékozottak száma. Az idén a lakosság hét százaléka egyáltalán nem tervez senkit meglepni.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom