Connect with us

technokrata

Hangyafertőzés, rosszul sikerült ejtőernyős ugrás – 2007 legérdekesebb adatvesztései

Dotkom

Hangyafertőzés, rosszul sikerült ejtőernyős ugrás – 2007 legérdekesebb adatvesztései

Az elektronikus eszközök idővel „maguktól” is tönkremennek, de néha a véletlenek furcsa egybeesése szolgáltat érdekes vagy vicces történeteket. 2007 tízes listája.

Az Egyesült Államokban tevékenykedő Kroll Ontrack adatmentéssel foglalkozó vállalat már zárni készül az évet. Egyúttal felmérték az eltelt 11 hónap adatmentéseit, és ezek között jó néhány furcsa esetre bukkantak. Íme, a legérdekesebb tíz:

10. Egy (női) felhasználó egyszerűen kimosta az adatait: USB-s adattároló eszközét betette mosógépébe, és „ráeresztett” egy mosási programot.
9. Modernkori balesetek a modernkori babákkal: egy apa, gyerekének etetése előtt ingzsebében felejtette USB kulcsát, ami az utód táplálása közben kicsusszant helyéről. Természetesen. Murphy törvényének megfelelően egy tál almapürében landolt az eszköz.
8. Szerepel a listán egy halász is, aki magával vitte noteszgépét csónakjára. A ladik azonban felborult, így mind a férfi, mind a számítógép belemerült a vízbe. A férfi megúszta eszméletvesztés nélkül – a notebook nem.
7. Hatalmas bakit követett el az az esküvői fotós, aki az egyik jeles eseményről készített fényképeit véletlenül felülírta egy másik esküvőn való kattintgatással. Végül menekülnie kellett a friss házasok haragja elől.
6. Kísérletezés közben érte balszerencse azt a tudóst, aki véletlenül savat löttyintett külső csatlakoztatású merevlemezére. A maró folyadék súlyos károkat okozott a kutató adatai között.

5. A lista közepére egy olyan üzletember került, aki egy vita kellős közepén partneréhez vágta USB-s adattároló készülékét. A kis eszköz röppályája a padlón végződött, minek következtében darabokra törött szét. Az üzletember balszerencséjére a memóriában értékes vállalati tervek lapultak.
4. Irodai tűzeset került a negyedik helyre, melyben a CD-k (és a rajta tárolt adatok) érdekes módon semmisültek meg: a kompakt lemezek egyszerűen beleolvadtak tokjukba.
3. Azt hihetnénk, hogy a jövőbe mutató technikák fejlesztésével, kutatásával foglalkozók intelligens, vagy legalábbis a modern készülékekhez értő emberek. Nos, erre rácáfol a lista dobogójának alsó fokára jutott tudós, aki – mivel kerregést hallott a winchesteréből, ezért – lyukat fúrt rá, majd azon keresztül feltöltötte olajjal. Ezzel sikerült leállítania a zavaró hangot – és a merevlemez működését is.
2. Ejtőernyő-kísérlet szenvedő alanya volt az a memóriakártya, melyet egy olyan kamerába raktak, amit a fent említett szövetdarabra erősítettek. Azt akarták vizsgálni, hogy miként funkcionál az ejtőernyő, így kidobták a rá rögzített kamerával együtt egy repülőből. Sajnos valami hiba történt, az ernyő nem nyílt ki, így a kis eszköz belecsapódott a földbe. Öröm az ürömben, hogy a memóriakártyát végül sikerült megtalálni, és működésre bírni, így a zuhanás felvételeit meg tudták vizsgálni.

1. A pálmát az a fényképész vitte el, aki szintén külső merevlemezét akarta biztonságban tudni – a hangyák elől. Ízeltlábúak egy csoportja támadta meg ugyanis az adattároló eszközt; a derék fényképész pedig rovarirtó spray-vel akarta felszámolni a gerilla akciót. Ezt azonban azzal tetézte, hogy lefeszegette a winchester fedelét, és a gázból bőven juttatott annak házába is. A hangyák megadták magukat a kémiai támadásnak, igaz, a merevlemez is.

Az adatmentő vállalat közlése szerint a fenti esetek mindegyikében sikerült a létfontosságú adatokat visszaszerezni, ettől függetlenül senkinek nem ajánlott, hogy mostohán bánjon elektronikai eszközeivel. Az információk visszanyerése költséges és időigényes feladat – vagyis ha hangya közelít, esetleg kerreg winchester, netán savval kísérleteznénk, gondoljunk arra, hogy milyen sérülékeny is lehet egy merevlemez vagy memóriakártya.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle