Connect with us

IFS Applications a szolgáltató szektorban

Dotkom

IFS Applications a szolgáltató szektorban

A tavalyi évben némileg rendhagyó üzleti partnerrel bővült az IFS magyarországi ügyfélköre. Egy informatikai cég szavazott ugyanis bizalmat a hazánkban főleg a gyártással és nagykereskedelemmel foglalkozó cégek körében elterjedt IFS Applications rendszernek.

A weboldalak fejlesztésével induló vállalkozás már az alapítását követő években a bankoknak szánt webes megoldások felé fordult, valamint hamar kilépett a nemzetközi szintérre is. Projektjeik külföldön és idehaza is kiváltották a szakma, valamint az ügyfelek elismerését, amelyet a munkáik által elnyert díjak sora is bizonyít. Az árbevételben és létszámban bekövetkezett példátlan fejlődéssel párhuzamosan a cég nemzetközi terjeszkedése ma is zajlik. A ma már teljes körű banki megoldásokat és portálrendszereket nyújtó IND Group 2006-ban jutott el arra a szintre, hogy további fejlődéséhez elengedhetetlenné vált egy a cég növekedési ütemét és nemzetközi terjeszkedését támogatni képes, integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése.

Korábban az IND sok magyar céghez hasonlóan az egyes területeket elszigetelten támogató, úgynevezett “sziget megoldásokat” alkalmazott és Excel-táblázatok segítségével oldotta meg a kimutatások készítését. Kezdetben a gyors növekedéshez e módszer megfelelően rugalmasnak bizonyult, azonban egy bizonyos vállalati méret és értékesítési volumen felett a jelentések frissítése hatalmas munkát vett igénybe és elkészítésük időigénye alkalmatlanná tette azokat megfelelően megalapozott döntések támogatására.

A rendszerkiválasztás során kulcstényezőnek számított, hogy a leendő megoldás standard módon rendelkezzen konszolidációs képességgel a nemzetközi vállalatok kezelésére, ugyanakkor elég egyszerű legyen ahhoz, hogy tíz-tizenöt felhasználó is képes legyen hatékonyan használni. Az IND végül az IFS Applications mellett döntött. Az IFS rendszere melletti döntésben szerepet játszott az anyavállalati jelenlét, a licencértékesítő, illetve a rendszerbevezetést végző azonossága, valamint az IFS Applications lépésről lépésre történő bevezethetősége és más rendszerekkel való együttműködési képessége.

Az IND Group igen határozott elképzelésekkel rendelkezett a leendő vállalatirányítási megoldására vonatkozó követelményeket illetően. A jól körvonalazott követelmények ellenére a cég megfontolta az IFS Hungary Kft. tanácsadóinak javaslatait, különösen igaz ez a projektkezelés területére. A cég mindvégig törekedett az IFS Applications rendszerben lévő standard folyamatok alkalmazására és csak a legszükségesebb funkciók testre szabására, mely által nagymértékben javítható volt a bevezetés hatékonysága, illetve megtérülése. Így valósulhatott meg nem egészen öt hónap leforgása alatt a megoldás bevezetése. A sikeres bevezetéshez nagymértékben hozzájárult a menedzsment határozott támogatása a bevezetési projektet illetően. A bevezetés tanulságait boncolgatva Tajthy Krisztina, az ERP-implementáció IND-oldali projektmenedzsere, aki ma már kontrolling területen erősíti a céget, a végfelhasználók fokozott bevonásának szükségességére hívta fel a figyelmet a bevezetés végső fázisában. Ugyanakkor nagymértékben megkönnyítette az együttműködést, hogy a kommunikáció egy személyen keresztül zajlott a rendszerszállító IFS Hungary Kft., valamint az IND mint ügyfél között, így a szállító irányába már a cégen belül megvitatott és véglegesített álláspontot tudták képviselni.

A bevezetett integrált vállalatirányítási rendszer előnyeit Tajthy Krisztina a következőképpen foglalta össze: “Olyan jelentési rendszert alakítottunk ki, amely közvetlenül az integrált adatbázisból dolgozik, így a jelentések megtekintésekor mindig biztosak lehetünk abban, hogy az éppen aktuális állapotot látjuk”. Ezenkívül számos olyan funkció valósult meg, amely a korábbi Excel-táblákban vagy könyvelési rendszerben lehetetlen lett volna. “Most több dimenzióban könyvelünk, így lehetőségünk nyílt a projektek pontosabb kiértékelésére, illetve a saját előállítású licenceink követésére árbevétel, illetve költségek vonatkozásában” – fogalmaz Tajthy Krisztina. További előny, hogy az IND-nek nem kellett lemondania a számukra jól ismert és bevált eszközök használatáról, például a Microsoft Project Serverről a projekttervezés esetében, mert az IFS Applications nyílt, szolgáltatásközpontú architektúrája révén könnyedén képes együttműködni ezen eszközökkel.

A rendszer éles indulása után a fő hangsúly a felhasználók magabiztosságának megteremtésén, illetve azon volt, hogy minden érintett pontosan megértse az egész rendszer lényegét. Az IND vezetősége azonban tisztában van azzal, hogy folyamatos fejlesztéssel képesek csak lépést tartani a piac elvárásaival, ezért az integrált rendszer változó igényekhez történő folyamatos igazítása mellett 2009-re tervezi az IFS Applications frissítését, valamint az új generációs, Aurora nevű felhasználói felület használatba vételét.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom