Connect with us

technokrata

Nagyobb profit várható az OTP-től, kisebb a Magyar Telekomtól

Dotkom

Nagyobb profit várható az OTP-től, kisebb a Magyar Telekomtól

A BÉT-en jegyzett cégek harmadik negyedéves eredményszámai és az elmúlt hónapok eseményei alapján az elemzők a Mol, az OTP és a Richter esetében csupán kismértékben változtatták profitvárakozásukat.

A Telekomnál az idei várakozás jelentősen csökkent, a 2008-ra vonatkozó pedig némileg emelkedett.

A Richterrel kapcsolatos fő kérdés 2008-ban, hogy a mélypontot jelentő 2007-es év után milyen mértékben sikerül újra növekedési pályára állnia, továbbá a bejelentett akvizíciók milyen mértékben tudnak hozzájárulni a nyereségnövekedéshez. A nagyobbik gyógyszergyártó a nyolc brókercég megkérdezésével készített konszenzusunk szerint idén 1967, jövőre pedig 2453 forintos eredményt érhet el részvényenként (EPS), ami kismértékű csökkenést jelent a szakemberek három hónappal ezelőtti 2022, illetve 2489 forintos várakozásához képest (Napi Gazdaság, 2007. szeptember 7.). Ezenkívül jelentősen elmaradna a tavalyi egy részvényre jutó 2795 forintos profittól is (az utóbbi a 16. oldalon levő tőzsdetáblában látható).

A Magyar Telekomtól idén 56, jövőre 77,6 forintos részvényenkénti eredményre számítanak a szakemberek, ami 12 forintos csökkenést, illetve kétforintos emelkedést jelent a három hónappal ezelőtti felméréshez képest. A 2007-es profitvárakozásban bekövetkező jelentős visszaesés az átszervezés negyedik negyedévet terhelő költségeinek tudható be. A telekompapír számára a következő negyedévekben – mivel osztalékpapírról lévén szó – elsődleges fontosságú lesz az állampapírhozamok alakulása. A befektetők ezenkívül elsősorban a szlovéniai célpont, a Telekom Slovenije megszerzésével kapcsolatos esélyekre, valamint az átszervezések profithatásaira koncentrálnak majd.

A Molnál a második negyedéves gyorsjelentés után készített konszenzusunkban szereplő 2148, illetve 2260 forintos idei és 2008-as EPS-sel szemben most átlagosan 2102 és 2318 forintra számítanak a szakemberek. Az olajpapír kapcsán két fontos kérdésre is választ kaphatnak a befektetők 2008 első félévében. Az egyik, hogy valóban bevonnak-e egy 10 százalékos sajátrészvény-csomagot – ez a lépés ugyanis 10 százalékkal emelné az EPS-t -, a másik pedig, hogy milyen megállapodásra sikerül jutni az új horvát kormánnyal az INA-ról. Amiben pedig valószínűleg nem lesz előrelépés, az az OMV-vel folytatott felvásárlási csata, itt a szakemberek többsége az állóháború folytatódására számít.

Az OTP-től a három hónappal ezelőtti konszenzusunkhoz képest pár százalékkal magasabb eredményt várnak, a bank idén részvényenként 758, míg jövőre 876 forint profitot termelhet (a várakozások szerint a vezető részvények közül idén egyedül tudja majd növelni nyereségét). Az elemzői célárak itt jelentősen meghaladják a jelenlegi jegyzést, így a szakemberek többsége vételi ajánlást fogalmazott meg. A banknál – azon túl, hogy jegyzése továbbra is szorosan fogja követni a nemzetközi hangulatot – fontos kérdés lesz az előttünk álló hónapokban, hogy milyen áron sikerül eladni az OTP Garanciát, valamint hogy a vevő szerez-e 10 százalékos részesedést az OTP-ben. Ezen túl a piaci szereplők árgus szemekkel figyelik a külföldi leányok – elsősorban az orosz és az ukrán bank – teljesítményét, valamint azt, hogy a hazai piacon sikerül-e megállítani vagy legalább lassítani a piaci részesedés csökkenését.

A P/E-rátákat vizsgálva elmondható, hogy nem tekinthetők drágának a magyar blue chipek, az OTP-vel a december 5-ei záróárral számolva a 2008-ra várt eredmény 9,7-szeresén kereskednek, míg a Mol 11, a Richter 15,8, a Magyar Telekom pedig 11,8-as P/E mellett forog. Az ajánlások a Mol esetében többnyire tartást vagy eladást, míg az OTP, a Telekom és a Richter esetében vételt mutatnak. A közepes kapitalizációjú papírok közül az Állami Nyomda esetében kismértékben csökkent az elemzői konszenzus, miközben az Egistől megközelítőleg ugyanolyan nyereséget várnak a 2008-as üzleti évtől, mint három hónapja. Az FHB-nél csökkentek az EPS-várakozások, míg a Rábánál fölfelé módosultak a számok.

Márciusban újra kiderül…?Az elemzők most is úgy nyilatkoznak, a következő két negyedév nagy kérdése, hogy a zsugorodó lakáspiac, a csökkenő lakossági fogyasztás és a bankok subprime-veszteségei miatt az amerikai gazdaság recesszióba süllyed-e. Erre vonatkozólag a február-március körül érkező makroadatok fényében lehet majd következtetéseket levonni, addig több szakember szerint maradhat a jelenlegi magas volatilitású, hírek által mozgatott piaci környezet. Érdemes megemlíteni, hogy ha valóban megvalósul ez a borús forgatókönyv, az a defenzív szektorok felé terelheti a befektetőket, így a BÉT-en jegyzett részvények között is megnőhet az érdeklődés a telekom-, az egészségügyi és a közszolgáltató szektor iránt. Kérdés persze, hogy van-e egyáltalán olyan szektor vagy részvény, amellyel ki lehet húzni egy hónapokig tartó általános esést.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle