Connect with us

Hirdetés

technokrata

Betört a NAS a kisirodai és otthoni környezetbe

Dotkom

Betört a NAS a kisirodai és otthoni környezetbe

A korábban csak a nagyobb vállalatok számára elérhető hálózathoz csatolt tárolóeszközök (NAS) mára elérhetők a kisirodák és az otthonok számára is. A D-Link DNS-323 nevű eszközével könnyen bővíthető a kisvállalatok és az otthonok tárolókapacitása.

széles sávú, állandó internetelérés elterjedésével megjelentek az otthoni hálózatok is. Az otthoni hálózat általában egy-két gépből és az ezeket az internettel összekapcsoló internetmegosztó hálózati eszközből áll. Ma már gyakori, hogy az internetmegosztást lehetővé tevő router (útválasztó) lehetővé teszi az alapfunkciókon túl a vezeték nélküli eszközök csatlakozástását, a nyomtatómegosztást és közös tárterület kialakítását egy USB-s merevlemez csatlakoztatásával. A jól bevált, de ezeket a plusz szolgáltatásokat nem kínáló eszközöket nem érdemes lecserélni egy újabb eszközre, mert a D-Link új DNS-323 elnevezésű hálózatra csatlakoztatható háttértár eszköze – amelyet a D-Link Magyarország Kft.-től kaptuk kipróbálásra – a megosztott tárterület mellett még egy nyomtatókiszolgálót is biztosít.Összeszerelés, telepítésAz eszköz összeszerelése egyszerű: két 3,5 collos SATA merevlemezt illeszthetünk a házba egyetlen pattintással. Ezután csak csatlakoztatni kell a hálózatra, tápfeszültség alá kell helyezni, majd bekapcsolni. A bekapcsolást követően az eszköz automatikusan IP-címet kap a routertől (ha ez valamilyen ok miatt nem sikerül, a 192.168.0.32-et kapja). Az eszközhöz adott windowsos szoftver segítségével minden szükséges paraméter megnézhető vagy beállítható, de a készülék saját webes felületén is könnyen elvégezhető mindez. Ehhez szükség van a berendezés IP-címére, ami megtudható a router állapotlapján. Egy DLINK nevű eszközt érdemes keresni. Most már elérhető az eszköz konfigurációs webfelülete.

Az első bejelentkezést követően meg kell adni, milyen módon kezelje az eszköz a behelyezett lemezeket. Négy lehetőség közül lehet választani (lásd táblázat). A választás után következik a lemezrészek létrehozása, a particionálás, majd a készülék formázza a lemezt vagy lemezeket, és a tárhely használható.

BeállításokAz eszközön tárolt adatokhoz Windows-megosztások formájában férhetünk hozzá, ám célszerű néhány beállítást elvégezni. Érdemes az eszköz MAC-címéhez egy fix IP-címet rendelni a hálózati útválasztón, mert ezzel garantáljuk, hogy a DNS-323 mindig ugyanazt az IP-címet kapja, tehát mindig ugyanúgy tudnunk csatlakozni hozzá. Be kell még állítani a Windows-munkacsoportot ugyanarra, mint amit a hálózatban használt gépeken használunk. Így a munkaállomnásunk “Hálózati helyek” ablakában azonnal látszódni fognak az eszköz megosztásai. A beállítást a webfelület “SETUP” fülén, a “DEVICE” menüpont alatt tehetjük meg.

CsatlakozásTesztünk során az eszköznek a “dlink_storage” nevet adtuk, és hozzárendeltük a “home” munkacsoporthoz.

Windows alatt egyszerűen csak ki kell választanunk a “Hálózati helyek” alatt az eszközt, és rajta a Volume_1 megosztást. Ezt aztán csatlakoztathatjuk hálózati meghajtóként vagy használhatjuk csak így megosztásként. Linux alatt is elérhetők a Windows-megosztások az smbfs nevű csomag használatával. Ha a csomagot telepítettük, az alábbi parancs segítségével csatlakoztathatjuk a példában szereplő hálózati eszközt (A sorok egybe írandók!):mount -t smbfs //dlink_storage/Volume_1 Kisirodai környezetben célszerű jelszóval védett felhasználót beállítani az eszközön, és a megosztásokhoz a későbbiekben ezt hozzárendelni, így csak a név/jelszó ismeretében lehet hozzájuk csatlakozni. Ehhez, első lépésként létre kell hozni egy új felhasználót az eszköz weboldalán az “ADVANCED” fül “USERS” menüpontja alatt, majd rendeljük hozzá a létrehozott felhasználót a Volume_1 megosztáshoz. Ehhez ugyanezen a fülön a NETWORK_ACCESS menüpontra kell kattintani. Itt láthatók az aktuális megosztások. Alapértelmezetten a Volume_1 gyökérkönyvtár van megosztva úgy, hogy bárki jelszó nélkül írhatja és olvashatja azt. Hogy ezt jelszóval védetté tegyük, a “EDIT” ikonra kattintva változtassuk meg a hozzárendelt felhasználót arra, amit az imént létrehoztunk. A beállítások elmentése után már csak a felhasználónév és a jelszó megadásával érhető el a megosztás, amelynek elérése a Linux alatt a következőképp módosul (A sorok egybe írandók!):mount -t smbfs //dlink_storage/Volume1 -o username=dlink,password=Windows alatt ezek után csak úgy lehet elérni az itt tárolt állományokat, ha a megosztásra az egér jobb gombjával kattintva és a “Hálózati meghajtó csatlakoztatása” menüpontot választva csatlakoztatjuk a megosztást. A megjelenő ablakban meg kell adni azt a felhasználónév/jelszó párost, amivel a csatlakozás lehetséges.

A merevlemezek beállítási lehetőségeiStandard A két behelyezett lemez egymástól függetlenül működik, mindkettő látható a hálózaton.

JBOD(Linear) A két lemezt egynek látszik. Amikor az egyik lemez megtelik, a másikon folytatódik az adatok tárolása.

RAID0 A két lemez egynek látszik, ám felváltva írja a biteket az egyik, illetve a másik lemezre az eszköz. Ennek előnye, hogy megduplázódik az írási és az olvasási sebesség, hátránya, hogy bármelyik lemez meghibásodik, elvész az összes adat.

RAID1 A két lemez egynek látszik. Mindkét lemezen ugyanaz az adat van (ezt nevezik tükrözésnek), és ha bármelyik lemez meghibásodik, a másikon megmaradnak az adatok. Hátránya, hogy a tárhely csak a fele az előzőnek és nincs sebességnövekedés.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés