Connect with us

technokrata

15 millió spam e-mail – egyetlen trójai által

Dotkom

15 millió spam e-mail – egyetlen trójai által

Nehéz elhinni, hogy érdemes, mégis küldik.

A leginkább Európát sújtó Storm Worm (avagy Viharféreg) által egy botnetbe szervezett számítógépek száma ugyan csökkenőben van, de annyira azért még nem vesztett a lendületéből, hogy ne tudna havonta több millió kéretlen elektronikus üzenetet elküldeni. A Messagelabs állítása szerint a második őszi hónapban nagyjából 15 millió ilyen e-mail jutott ki a trójai hálózatából, és érkezett spamként be (többnyire) európai internetezők millióinak postafiókjába.

Pedig nehéz elhinni, hogy van értelme a sok levélszemét küldésének. Ahogyan arról mi is írtunk alig másfél hete, a legújabb trend az, hogy MP3 formátumban terjesztik a spamet. Egy robotszerű női hang olvas fel egy szöveget, melyben arra bíztatja az internetezőket, hogy valamelyik cég részvényéből vegyenek. A másodlagos jelzálogpiac összeomlása miatt amúgy is óvatosabbá vált befektetőkről nehezen tételezhető fel, hogy egy beatles.mp3 vagy britney.mp3 állomány meghallgatása után azonnal költekezni kezdenek.

A levelek ennek ellenére mégis ömlöttek, állítja a Messagelabs (ezt a fajta spamet egyébként „pump and dump” néven említi az angol terminológia). A bothálózat tulajdonosa azt akarta elérni általa, hogy a reklámozott cég részvényeinek értékét „felnyomja”, majd amikor elég magasnak ítéli az árfolyamot, eladja a saját tulajdonában levő papírokat. Ezt követően nem foglalkozik azzal, hogy mi történik a céggel – a befektetők pénze általában ilyenkor hamar eltűnik, mert a valós termelés, szolgáltatás hiányában levő részvénytársaság papírjai pillanatok alatt elértéktelenednek. Igaz, hogy a spamben reklámozott Exit Only online autókereskedés valós cég, mégis, az eset lefutása után felére esett a vállalat részvényeinek értéke.

Mindössze 36 órán keresztül továbbította az MP3 spameket a Storm Worm hálózata. A kéretlen levelek küldése október 17-én kezdődött, majd másfél nappal később véget is ért. Ez még úgy is megterhelő lehetett a hálózat számára, hogy a hangminőség igen gyatrára lett véve: a 16 KHz-es mintavételezési szint alkalmazásával alig 50 KB-os méretű hangfile-okat tudtak továbbítani a botnetbe kényszerített PC-k. Több millió példány azonban hatalmas adatmennyiséget jelent – de mint láthattuk, közel sem kezelhetetlent.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák