Connect with us

technokrata

Mit várhatunk most a gyorsjelentésektől?

Dotkom

Mit várhatunk most a gyorsjelentésektől?

Ma kezdődik és november végéig tart a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon. Az elemzők nagyobb meglepetésre nem számítanak, de úgy vélik, a beszámolók felrázhatják a jelzálogpiaci válság óta eléggé álmos piacot.

A Pannonplast beszámolójával ma várhatóan megkezdődik a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon, s bár a törvény szerint az érintett cégeknek elég lenne november végén publikálniuk számaikat, a többség a szokásoknak megfelelően november 15-ig túlesik ezen. A lapunk által megkérdezett elemzők nagy meglepetésre egyik társaságtól sem számítanak, ám összességében úgy vélik, a jelentések felrázhatják a jelzálogpiaci válság óta meglehetősen álmos piacot.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője szerint sokat tisztul majd a kép a blue chipekkel kapcsolatban. A szakember úgy véli, a Mol kivételével valamennyi vezető részvény kellemes meglepetéssel szolgál. Az OTP negyedéves beszámolójában szerinte az lesz a legjobb hír, hogy az előző negyedévvel ellentétben ezúttal nem lesz negatív hír. Sarkadi úgy gondolja, a bank egyrészt profitoldalról szerezhet kellemes meglepetést, másrészt javíthatja a pénzintézet megítélését az orosz és az ukrán leány esetlegesen növekvő hozzájárulása a nyereséghez. Szerinte amennyiben ezek bekövetkeznek, akkor a külföldi alapkezelők átértékelhetik az OTP-vel kapcsolatos nézeteiket, és növelhetik a jelenleg alulsúlyozott papír arányát portfóliójukban. Az ukrán és orosz leányok eredménye mellett a hazai piaci teljesítmény sem mellékes az OTP jövőbeni megítélése szempontjából – tette hozzá Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője. A pénzintézet előző negyedéves jelentésében ugyanis már repedéseket lehetett felfedezni az OTP hazai dominanciájának falán, s amennyiben most újabb repedések lesznek láthatók, az sokat ronthat a pénzintézet megítélésén. Profitoldalról azonban nem vár különösebb meglepetést a banktól a szakember, mint mondta, a menedzsment eddig mindig kínosan ügyelt rá, hogy teljesítse a piaci elvárásokat. A korábbi évek tapasztalata alapján pedig jelentősebb pozitív megugrást csak akkor produkálhat az árfolyam, ha az eredmény több mint 5 százalékkal meghaladja majd a piaci várakozásokat.

A gyorsjelentés publikálását követően jelentősen javulhat a Magyar Telekom megítélése is – mondta el Sarkadi. A cég eredményoldalról is kellemes meglepetést okozhat, de ami még fontosabb, látványos lehet a cash-flow emelkedése. Az egyre jobb készpénztermelő képesség pedig a befektetők figyelmét ismét a cég fundamentumaira, jó osztalékfizető képességére irányíthatja, aminek ennek előbb-utóbb az árfolyamban is tükröződnie kell. Háda Bálint szerint akkor következhet be már most változás a Telekom megítélésében, ha a menedzsment előáll azzal kapcsolatos tervével, hogy mire használja majd fel a rendelkezésére álló szabad pénzeszközöket – akvizícióra költi vagy kifizeti osztalékként. A Quaestor elemzője szerint a cég árfolyamában inkább a következő két gyorsjelentés hozhat jelentősebb változást, amikor is látszanak már a leépítés és a racionalizálás eredményei.

Sarkadi Szabó Kornél úgy véli, a befektetők Richterről alkotott képe is javulhat a gyorsjelentés után – elsősorban annak köszönhetően, hogy tovább lassul a profitcsökkenés üteme, egyre közelebb kerül majd a cég a fordulóponthoz. Ennek nyomán pedig egyre többen javítanak majd a 2008-as várakozásaikon, ami a gyógyszercég részvényeinek drágulásához vezethet. Nem ennyire derűlátó a Richterrel kapcsolatban Háda, szerinte a cég legfeljebb az orosz piaci teljesítményt illetően tud majd pozitív dolgokról beszámolni, a magyarországi és a devizapiaci fejlemények azonban mind a társaság ellen dolgoznak.

A Mollal kapcsolatban egységes az elemzők álláspontja: rossz piaci környezetben gyenge eredményt ért el a cég, s egyelőre kevés esély látszik a javulásra. A papírok árfolyamából eközben folyamatosan kerül ki a felvásárlási prémium, ami lassú lefelé csorgást eredményez. Háda Bálint két céget említett a közepes kapitalizációjú társaságok közül, amelyek kellemes meglepetést okozhatnak: szerinte a Rába és a Fotex gyorsjelentését lesz majd érdemes figyelni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák