Connect with us

technokrata

Az ország 70 százaléka digitális analfabéta

Dotkom

Az ország 70 százaléka digitális analfabéta

Az első hazai civil informatikai foglalkoztatási program kipróbált módszertant kínál az információs esélyegyenlőség megteremtésére – állítják civil szervezetek.

A hazai digitális írástudatlanság felszámolásához, az információs esélyegyenlőség megteremtéséhez 15-20 ezer it-mentor képzésére lenne szükség. Eddig Magyarországon az információs társadalmi felzárkóztatáshoz szükséges emberi tényezőre csupán elenyésző összeget fordítottak az arra hivatott kormányzati szervek – olvasható a civil szervezetek közleményében. Eszerint ma Magyarország felnőtt lakosságának közel 70 százaléka – közel hatmillió ember – digitális írástudatlan, a számítógép-használat elterjedtsége terén a jelenlegi 27 EU-tagország között az utolsóelőtti helyen áll, ugyanakkor a hazai infokommunikációs vállalatok a képzett munkaerő hiányával küszködnek, sőt piacaikat is szívesen bővítenék, amennyiben az it-eszközök használata szélesebb körben elterjedne. Míg az elmúlt években Magyarországon rengeteg pénzt áldoztak technikai beruházásokra, hálózatok építésére, addig elhanyagolható összeget – szinte filléreket – költöttek arra, hogy a leszakadt és ily módon hátrányos helyzetű csoportok számára megteremtsék az esélyegyenlőséget. Az információs társadalom lassú fejlődési üteme mellett tovább mélyült a lakosság digitális megosztottsága, ráadásul a kirekesztettek többségének semmilyen közvetlen kapcsolata nincs az eszközökkel (számítógép, internet), illetve olyan személyekkel, akik ezeket a mindennapi rutin szintjén használják.

A problémák megoldására létrehozott program keretében elsőként 40 megváltozott munkaképességű, illetve 45 éven felüli tartósan munkanélküli állampolgár szerzett informatikai képesítést civil szervezetek segítségével. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, a Magyar Tartalomipari Szövetség, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum, a Napra Forgó Kht., valamint a Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete 2,5 éven át tartó közös EQUAL információs társadalmi mentor – az informatikai szektor mint munkaadó elnevezésű foglalkoztatási programját az Európai Szociális Alap és a magyar kormány finanszírozta. A konzorcium tagjainak reményei szerint a foglalkoztatási projekt itthon az Új Magyarország fejlesztési terv keretében folytatódhat. A civilek szerint a képzés sikerét az mutatja legjobban, hogy a féléves elméleti oktatást követő egyéves gyakorlati tapasztalatszerzés után a programban részt vevők közel 75 százalékát már foglalkoztatják, illetve sikerült elhelyezkedniük egy olyan időszakban, amikor a megszorításoké a főszerep.

Az OKJ-képzésként elismert it (információs társadalom)-mentor szakmacsoport keretében közösségihozzáférés-üzemeltető, kisvállalati rendszergazda, nyílt- és távoktatási tudor, felnőttképzési konzulens, innovátor, honlapfejlesztő és -karbantartó, vezetői asszisztens, telefonos ügyfélszolgálati asszisztens, valamint képszerkesztő feladatokat ellátó szakembereket képeztek, akiknek feladata ennek a tudásnak a továbbadása a saját környezetükben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák