Connect with us

technokrata

Tőzsdei hal eszi meg a nagyobbat

Dotkom

Tőzsdei hal eszi meg a nagyobbat

Limittel, 3324 forintra drágult a FreeSoft azt követően, hogy délben bejelentette: 355 ezer saját részvényéért megveszi a nála nagyobb, 8 milliárdos árbevételű Humansoftot.

A délelőtti felfüggesztés után ötvenezer darabos napi forgalom mellett előbb 10, majd a nap végére 20 százalékkal drágult a három évvel ezelőtti bevezetése óta az alvópapírok közé számító FreeSoft egy akvizíciós bejelentés kapcsán. A FreeSoft 355 ezer saját részvényt ad cserébe a Humansoft 32,25 millió forint névértékű teljes üzletrészéért. Az új részvények kibocsátási ára 2500 forint, a tranzakció így a Humansoftot 887,5 millió forintra értékeli. Amint Keresztesi János FreeSoft-vezérigazgató elmondta, a független könyvvizsgáló a Humansoft ötéves átlagos EBITDA-ja alapján – ötös szorzóval – 1,095 milliárd forintra értékelte a céget, az ár alku eredménye volt.

Az akvizíció nyomán a FreeSoft elsősorban szoftverfejlesztésből és rendszerintegrációból álló palettája csaknem átfedés nélkül egészül ki a Humansoft kiterjedt szolgáltatási körével. A két cég együttes várható árbevétele jövőre meghaladja a 10 milliárd forintot. A Humansoft megőrzi nevét és vezetését, s megtartják az alkalmazottakat is. A két cég vezetésének egy éve van arra, hogy a fúzió részleteit kialakítsa, elvileg teljes egyesülés is elképzelhető. A FreeSoft november 1-jétől konszolidálja a Humansoft számait, így az idei konszolidált árbevétel várhatóan meghaladja az ötmilliárd forintot. Keresztesi János a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a FreeSoft az első féléves 183 millió forintos veszteség után egyedül is pozitív eredménnyel és a tervezett 2,7 milliárdos árbevételt túlszárnyalva fogja zárni az idei évet.

Móricz Gábor, a FreeSoft harmadik legnagyobb befektetője, a cég tőzsdei karrierjének motorja elmondta, a FreeSoft számos céget vizsgált akvizíciós szempontból, és az ügyletnél fontos szempont volt, hogy a Humansoft tulajdonosai a jövőben is részesei kívánnak lenni az egyesített cég tőzsdei történetének. A Napi Gazdaság kérdésére elmondta, az eladó Illés Antal nem vállalt eladási korlátozást, és a FreeSoft tulajdonosai – elsősorban az alapító Vaspál Vilmos – a bevezetés óta úgy gondolják, hogy van olyan árszint, amelyen csökkenthetik részesedésüket, de az még messze nem jött el…

Móricz abban bízik, hogy a transzparencia a megfelelő mérettel társulva már felkelti az intézményi befektetők érdeklődését a FreeSoft iránt. Annál is inkább, mert az egyesült cég (300 alkalmazottal, 10 milliárd forint feletti árbevétellel és 450 milliós EBITDA-val) nemzetközi összehasonlításban kifejezetten olcsó. Míg a hasonló profilú lengyel szoftvergyártók a varsói tőzsdén átlagosan idei bevételük 1,75-szeresét érik, a FreeSoft a tegnapi záróáron és az 1,79 millió részvénnyel számolva csak az árbevétel 0,6-szorosát. Megfigyelők ugyanakkor rámutatnak, hogy a cég 13-szoros EBITDA-mutatója már megfelel a lengyel tőzsdei átlagnak, így a további áremelkedés elsősorban a jövő évi profittól függ. (A cikk szerzője a Kaptár Zrt. jelentős tulajdonosa.)Humansoft-névjegyA legnagyobb hazai Dell-forgalmazóként ismert Humansoft Kft. 1989-ben alakult. Az Illés Antal és felesége többségi tulajdonában álló cég tavaly alkalmazásfejlesztésből, üzemeltetésből, biztonsági it-szolgáltatásból, rendszerintegrációból, hálózatfejlesztésből 8 milliárdos árbevételt és 122 millió forintos adózott eredményt ért el. A cég 170 munkatársat foglalkoztat, az utóbbi években jelentős állami és EU-projektek fővállalkozójaként az e-közigazgatás és az egészségügy terén szerzett magának nevet – tudtuk meg Tóth Veronika marketingigazgatótól.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák