Connect with us

technokrata

Robban a FreeSoft-árfolyam – a kisebb hal megette a nagyobbat

Dotkom

Robban a FreeSoft-árfolyam – a kisebb hal megette a nagyobbat

A remények szerint a nagybefektetők számára is vonzó lehet az eddig igen szűk likviditással bíró FreeSoft-részvény, miután a céghez került a nála nagyobb Humansoft Kft.

A első félévben még veszteséges FreeSoft az az év végét nyereséggel fogja zárni és túlteljesíti 2,7 milliárdos árbevételi tervét – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amin bejelentették, hogy a tőzsdei it-cég megvásárolja a nála nagyobb Humansoft Kft.-t. A társaság az idén 7,5-8 milliárdos árbevétel mellett a tavalyinál valamivel több, 125 millió forintos nyereséget hozó Humansoft számait november 1-jétől konszolidálja. A vevő nem csak a pénzügyi mutatók tekintetében kisebb, mint a tulajdonosok által apportként a FreeSoftba vitt cég: előbbi 140, utóbbi 170 alkalmazottat foglalkoztat.

A fúziós tárgyalások most indulnak, és egy év múlva dőlhet el, hogy teljes egyesülés vagy holdingstruktúra formájában működnek-e tovább a társaságok.

Móricz Gábor, a FreeSoft nagybefektetője, egyben a cégfelvásárlás tőkepiaci tanácsadója közölte: bízik benne, hogy a tranzakció eredményeként akkora üzemméret alakul ki, ami már az intézményi befektetők figyelmét is felkelti, hiszen jövőre már 10 milliárd forint feletti árbevételű, EBITDA-alapon pedig félmilliárd forintot meghaladó nyereségű csoportról lesz szó. Hozzátette: a hasonló jellegű lengyel szoftvercégeket a piac a 2007-es árbevétel 1,75, illetve az EBITDA 13-szorosára árazza. Ehhez képest a FreeSoft és a Humansoft idei várható számaival kalkulálva a jelenlegi kapitalizáció az árbevétel felét sem éri el, 12 alatt áll a EV/EBITDA mutató.

Móricz szerint ha az intézményi befektetők is észreveszik a cégben rejlő lehetőségeket, likvid it-papír válhat a FreeSoftból.

Miután a BÉT-felfüggesztés délben lejárt, a FreeSoft-papírok közel 12 százalékos ugrással 3100 forintig lőttek ki, majd nem sokkal később 8,3 százalékos többlettel 3000 forinton forogtak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek