Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megvan az ősz legnagyobb biztonsági hibája?

Dotkom

Megvan az ősz legnagyobb biztonsági hibája?

Már nem csak az Adobe gondja a súlyos PDF-hiba.

A múlt héten számoltunk be arról, hogy kiadott egy új patch-et az Adobe, Acrobat Reader szoftveréről ugyanis kiderült, hogy egy nagyon komoly biztonsági réssel rendelkezik (legfrissebb változat letöltése). Aki kihagyja a frissítést, azt kockáztatja, hogy hackertámadás érheti: az online támadók pedig engedély nélkül (ártalmas) kódot futtathatnak a számítógépeken. Ráadásul ez a veszély egyre nagyobb – a támadások általánosabbá válása miatt már a Microsoft is foglalkozik a sebezhetőséggel.

Bill Sisk, a Microsoft security response team egyik tagja nemrég azt írta blogjában, hogy több csapatuk is dolgozik a hibát ellehetetlenítő javítás létrehozásán. „Mivel a ShellExecute a Windows rendszermagjához tartozik, fejlesztő- és tesztelőcsapatunk extra figyelmet fordít az esetre, hogy a lehető legkisebbre csökkentse egy esetleges alkalmazás-kompatibilitási probléma felmerülésének veszélyét.” – írta Sisk. Addig pedig, amíg a Microsoft féle javítás el nem készül, a felhasználóknak résen kell lenniük, figyelmeztette a szakember az érintetteket. Azt tanácsolta az internetezőknek, hogy különösen nagy gondot fordítsanak a PDF-es csatolmányokra, még akkor is, ha ismert forrásból érkeznek.

Ismeretes, hogy három hónappal ezelőtt a Microsoft még visszautasította, hogy harmadik féltől származó szoftverek bizonyos hibáit neki kellene rendbe tennie. Egy ártalmas uniform resource identifier (URI) felhasználása miatt nem tartotta magát hibásnak Redmond – ez azonban változni látszik. Azt ugyan nem ismerte el a szoftverfejlesztő vállalat, hogy ő tehet a problémáról, viszont aktívan igyekszik közreműködni a veszély elhárításában. Sisk szerint: „Ezek a harmadik féltől származó frissítések nem szüntetik meg véglegesen a sérülékenységet – csak bezárnak egy támadási felületet.”

Növekvő PDF-támadási hullám
Az elmúlt napokban több, IT-biztonsággal is foglalkozó cég arról számolt be, hogy a spamek elemzése kimutatta: jelentősen nő a portable documant format file-okra alapuló próbálkozások száma. A múlt hét közepén még 10 másodpercenként figyeltek meg egy ilyen fertőzött levél útnak indulását, de a hét végére már ennél jóval nagyobb ütemben keringtek ártalmas PDF-csatolmányt tartalmazó elektronikus üzenetek a Világhálón.

Ennek ellenére nem várható, hogy november 13-ig újabb patch-et adna ki a Microsoft. 13-a lesz az év utolsó előtti hónapjának második keddje; ekkor esedékes az új javítások megjelenése. Ha csak nem merül fel komoly nehézség a frissítés elkészítésében/tesztelésében, akkor az egyik javítást fixre vehetjük. Addig pedig érdemes letölteni az Acrobat Reader 8.1.1-es változatát.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés