Connect with us

technokrata

Hacker: a jogvédőknek dolgoztam

Dotkom

Hacker: a jogvédőknek dolgoztam

Őszinte vallomás arról, hogyan csábították át az fiatal hackert a hollywoodi filmstúdiók.

A Wired News-nak adott nemrég exkluzív riportot az a hacker, akit állítása szerint a hollywoodi filmkiadók jogi érdekeit képviselő szervezet, az MPAA (Motion Picture Association of America) bérelt fel. Robert Anderson először két éve találkozott a szervezettel: akkor a hackert arra próbálták meg rávenni, hogy bizalmas, belső adatokat szolgáltasson ki a TorrentSpy nevű bittorrent szerver üzemeltetőiről. A TorrentSpy egyébként éppen a nyáron döntött úgy, hogy az USA-beli felhasználók számára elérhetetlenné teszi site-ját, megelőzendő, hogy bírósági úton komoly pénzbüntetést szabjanak ki rá.

De ne szaladjunk ennyire előre. Térjünk vissza két évvel korábbra, amikor Andersonnak azt ígérték: egy 15 ezer dolláros csekket vehet át az MPAA-től, ha információkat szerez a TorrentSpy „belső életéről”. Emellett azzal is kecsegtették a hackert, hogy híressé válik: ő lesz az, aki megmenti Hollywoodot a filmmásolók hadától. Anderson nem tudott ellenállni, és eladta tudását az amerikai szervezetnek; amire, máig nem tudni, hogyan, a TorrentSpy üzemeltetői rájöttek. Ebből persze újabb per született, csak a fel- és az alperes személye kicserélődött: Justin Bunnell, a bittorrent szerver mögött álló csapat egyik tagja mindmáig bíróságra jár a jogtalan adatszerzés miatt.

Persze az MPAA mindent tagad, állítása szerint sosem fizetett Anderson számára. Egészen pontosan: „Az MPAA harmadik személytől szerzi adatait, és csak akkor teszi ezt, ha meggyőződött arról: az adatokat legálisan gyűjtötték.” – mondta Elizabeth Kaltman, a szervezet szóvivője nemrég.

Nem az első eset
Több példát is lehetne említeni, amikor a jogvédők illegális eszközökkel próbáltak meg gátat szabni az ügyfeleik szellemi tulajdonába tartozó alkotások terjedésének – nem hivatalos esetekről beszélünk, mert eddig egyszer sem ismerték el ezeknek a megtörténtét. Elsőként a legnagyobb tracker, a The Pirate Bay hozható fel; amely bittorrent site amúgy is többször szerepelt már hasábjainkon. A svéd illetőségű P2P csapat azt állította nemrég, hogy a kaliforniai MediaDefender szeméttel öntötte el hálózatát, hogy ezzel nehezítse a bittorrent adatforgalom áramlását a node-ok között.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák