Connect with us

technokrata

Ártalmas program az üzenőprogramokon

Dotkom

Ártalmas program az üzenőprogramokon

Trójai fenyegeti a csevegőszoftvereket használókat.

A múlt hét végén kezdett terjedni a Skype Defender nevű trójai program. A Skype biztonsági blogja szerint biztonsági pluginként reklámozza önmagát, és arra próbálja meg rávenni a Windows-os felhasználókat, hogy telepítsék. Amennyiben valaki bedől a szoftvernek, akkor felkészülhet a legrosszabbra, ami a Skype révén megtörténhet vele: a trójai megpróbálkozik a bejelentkezési név és jelszó eltulajdonításával.

Mi jelzi biztosan a fertőzés meglétét? Egy „Skype Defender” párbeszédablak bukkan fel a képernyőn, és arra kéri a felhasználót, hogy jelentkezzen be saját accountjával. Ha begépeli a gyanútlan internetező a kért adatokat, akkor azt az üzenetet kapja válaszul, hogy a név/jelszó páros nem ismert a rendszerben. Természetesen semmilyen bejelentkezési procedúra nem történik a háttérben, viszont a megszerzett adatok azonnal továbbításra kerülnek a malware alkotója számára.

A tapasztaltabb felhasználók kiszúrhatják a csalást, figyelmeztetett a finn, IT-biztonsággal foglalkozó F-secure. A Skype saját bejelentkező ablaka és a trójai által megjelenített között ugyanis van egy különbség. Vörös keret látható a valós Skype bejelentkező gomb körül; míg a Skype Defender által feldobott ablak nem rendelkezik ezzel a jellemzővel.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek