Connect with us

technokrata

Gondban a hamisítók

Dotkom

Gondban a hamisítók

A Xeroxnál olyan eljárást fejlesztettek ki, melynek segítségével fluoreszkáló tinta nélkül, hagyományos digitális nyomdarendszerekkel is előállíthatunk fluoreszkáló írást.

A szabadalmaztatott technológiának köszönhetően elérhető áron tehetők biztonságosabbá az értékes dokumentumok, például jogosítványok, anyakönyvi kivonatok és csekkek. A fluoreszkáló írás Reiner Eschbach, a Xerox Innovation Group kutatója és Raja Bala színszakértő nevéhez fűződik. A technológia azt veszi alapul, hogy a papírgyártó vállalatok speciális fluoreszkáló hatóanyagot alkalmaznak termékeikben, hogy a papírok fehérnek tűnjenek. A két kutató felfedezte, hogy a tonerkazettákban lévő hagyományos festékporokból előállítható egy olyan összetételű festékkombináció, amely reakcióba lép a papírban található fluoreszkáló anyaggal, s szelektíven engedi keresztül a papír fluoreszcens sugárzását. Ezzel az eljárással olyan rejtett biztonsági jelek vagy kódok nyomtathatók a dokumentumokra, amelyek csak UV-fényben jelennek meg.

A fluoreszkáló jelek alkalmazása bevett módszer a bankjegyek hitelességének igazolására, az új technológiával azonban már az értékes személyes dokumentumok is elérhető áron tehetők biztonságossá, ugyanis az eljárás során nincs szükség különleges tintára vagy plusz nyomtatási fázisokra. Egy négyszínű digitális nyomdarendszer a hagyományos nyomtatási folyamat részeként láthatja el fluoreszkáló azonosító jellel a dokumentumot – megnehezítve ezzel a hamisítást.

Az is elképzelhető, hogy a jövőben a kibocsátó aláírása egy fluoreszkáló sávban is szerepelni fog majd a csekken, az elfogadó pedig egyszerűen össze tudja majd hasonlítani a fluoreszkáló monogramot a csekken szereplő tényleges aláírással – mondta el Eschbach.

Az új technológia már Magyarországon is megtalálható a Xerox DocuColor 5000, 8000 és az iGen3 színes digitális nyomdarendszerekben. A fluoreszkáló írás a személyre szabott nyomtatást lehetővé tevő Xerox FreeFlow Variable Information Suite 5.0 szoftver részét képezi, amelyet a Xerox elsősorban nyomdáknak és nagyvállalatoknak – például bankoknak és biztosítótársaságoknak – ajánl.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek