Connect with us

technokrata

Kína és India viszi a hátán a mobilpiacot

Dotkom

Kína és India viszi a hátán a mobilpiacot

A JPMorgan & Chase becslése szerint idén világszerte 20 százalékkal nőhet a mobiltelefon-szállítás.

A korábbi előrejelzéseknél nagyobb mértékben, mintegy 20 százalékkal nőhet idén a mobiltelefon-szállítás a Nokia várnál magasabb eladásai, és az erőteljes kínai és indiai keresletnövekedés következtében. A JPMorgan & Chase szerint a szállítások még az idén 1,2 milliárd egységre nőhetnek a korábbi 1,17 milliárdos becslés helyett, míg jövőre további 15 százalékos emelkedést várnak a szakemberek.

A piacvezető Nokia és a legnagyobb ázsiai gyártó, a Samsung e havi profitjelentései rendre meghaladták az elemzők becsléseit, és a világ legnagyobb mobiltelefon-vásárlójaként számon tartott Kína is növelte felvevőpiaci előnyét azt követően, hogy az ázsiai országban az idén 30 százalékos szállítási növekedést regisztráltak. A szakértők szerint a mobilpiacok alakulása azt mutatja, hogy a feltörekvő piacokon szerzett részesedések determinálják a gyártók közötti verseny alakulását. A piaci viszonyokat leginkább az olcsó mobilok iránti kereslet növekedése alakítja, hiszen a maroktelefonok iránti kereslet a fejlett országok piacian, mint például az Egyesült Államokban, folyamatosan csökken.

A JPMorgan jelentése szerint a Samsung, az LG Electronics és a Sony Ericsson is növelni tudja idén a piaci részesedését, a Motorola részesedése 13,3 százalékra eshet vissza az idén azt követően, hogy tavaly még 21,5 százalékos szelethez jutott a mobilpiaci tortából. Így a Motorola lehet az egyetlen az öt piacvezető cég közül, amelyik piacvesztéssel számolhat 2007-ben.

A Motorola részvényei az elmúlt egy év során 23,5 dollárról 18,7 dollárra, több mint 20 százalékkal estek vissza, míg a piacvezető Nokia papírjainak jegyzése a tavaly októberi 20 dolláros árfolyamról 36,8 dollárra, 84 százalékkal emelkedtek.

A szektor bevételei 8 százalékkal emelkedhetnek 2007-ben, kisebb mértékben, mint ahogy azt a szállítások növekedése indokolná, ami annak tudható be, hogy a mobiltelefonok árai átlagban 10 százalékkal, 122 dollárra, 21350 forintra esett vissza.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák