Connect with us

technokrata

Mindent elborít a szemét – spam-világcsúcs született

Dotkom

Mindent elborít a szemét – spam-világcsúcs született

Minden eddiginél nagyobb, világviszonylatban 95 százalék volt a spam aránya az e-mailekben az utolsó negyedévben. Az adat a most megjelent, 2007 harmadik negyedévére vonatkozó e-mail fenyegetési trendjelentésből (Email Threats Trend Report) származik. A Commtouch kiadványa több milliárd e-mail üzenet automatikus elemzésén alapul.

Az elemzés szerint soha nem látott mértékben elszaporodtak azok a kéretlen levelek, amelyek ártatlannak tűnnek, ám rosszindulatú szájtra mutató linket tartalmaznak. Ez a fajta spam kiterjedt zombi botnetekkel igyekszik növelni a letöltések számát, illetve elkerülni a védelmi rendszerek figyelmét. Számos kombinált spamtámadáshoz szabadidő-témát választottak a hackerek. Sport, videojátékok, szórakoztató szoftverek szerepeltek a link-csalik között. A hitelesnek álcázott site-ról aztán a gyanútlan látogató rosszindulatú kódot töltött le a gépére.

Néhány fontosabb megállapítás a tanulmányból:- A negyedév folyamán egy-egy támadás során a kombinált, azaz rosszindulatú URL-t tartalmazó kéretlen levelek aránya elérte a globális e-mail-forgalom 8 százalékát.- A negyedév közepe táján egy nagyszabású támadás nem kevesebb, mint 11 ezer zombi IP-címen vonultatta fel rosszindulatú szájtjait. A zombik többsége az Egyesült Államokban és Oroszországban van (36, illetve 8 százalék).- Míg az első negyedévben még 30 százalékot tett ki, legutóbb már 5 százalékot sem ért el a kép-spam részesedése.- Július elején még az összes kéretlen üzenet 10-15 százaléka volt a PDF-spam, később azonban ez az arány jelentősen csökkent és az utóbbi időben 3-5 százalék körül stabilizálódott.- A legtöbb spam gyógyszerről vagy nemivágy-fokozóról szólt. Az előbbi az üzenetek 30, az utóbbi 23 százalékának volt a témája.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák