Connect with us

technokrata

Lejátszhatatlan filmek

Dotkom

Lejátszhatatlan filmek

A másolásvédelem miatt még a megvásárolt lemezek sem mindig működnek.

Nemrég látott napvilágot, hogy az újabb, BD+ másolásvédelmi eljárást anélkül vezették be a piacra a szabvány mögött állók, hogy figyelembe vették volna a korábbi készülékek vásárlóinak érdekeit. Ennek köszönhetően számos, régebbi Blu-ray lejátszóval rendelkező felhasználó képtelen lejátszani a mostanában erre a médiaformátumra kiadott filmek némelyikét.

Az X-bit Labs oldalán megjelent információk szerint a 20th Century Fox Home Entertainment által kiadott „The Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer” (A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó) valamint a „The Day After Tomorrow” (Holnapután) című alkotások az LG BH100-as és a Samsung BD-P1200-as készülékein nem kelthetők életre. Emellett még más lejátszó is érintett lehet: mindazok, amelyek nem támogatják a viszonylag új BD+ technológiát. Szerencsére azonban nincs minden veszve: a tulajdonosok beszerezhetik az eszközökhöz készített új firmware-eket (a gyártó weboldaláról), és ezzel megflash-elve már az összes műsoros korong lejátszható.

Az sem nyugodhat meg azonban, akinek már tudja kezelni a BD+-t a készüléke. Például a Sony S1 vagy számos Panasonic kéklézeres eszköz le tudja játszani a filmeket, ám extrém lassú a betöltési idő. A Sony Playstation 3 konzolgépe is csak akkor birkózik meg az új technikával, ha legalább az 1.93-as firmware verzióval van „felszerelve”, állítja az Ars Technica.

Mi is az a BD+?
Egy olyan másolásvédelmi réteg a Blu-ray korongokon, amely a korábbi AACS, HDCP védelmek nyomdokán halad, csak az előbbiekhez képest komolyabb protekciót kínál a jogvédett alkotások számára. Tulajdonképpen egy kis program a BD-ken, amiket a lejátszóknak kell lefuttatnia, mielőtt a lemezeken levő filmekhez fordulhatna a készülék. A BD+ futása során megvizsgálja, hogy az az eszköz, ami a korong körül van, megfelelő biztonsági kulcsokkal rendelkezik-e, illetve ez felel a BD+ kulcsok által titkosított tartalmak dekódolásáért is.

A védelmi eljárás júniusban érte el végső fejlettségi stádiumát, ezután került bele a kéklézeres lejátszókba. Ebből adódóan minden, ezen dátum előtt gyártott készülékből hiányzik; és ezt a problémát csak a már fent említett módon lehet orvosolni. Vagyis a kiadók megint a jogkövető magatartást folytató felhasználókon verik el a port; nekik – úgy tűnik – időnként meg kell birkózniuk olyan feladatokkal is, mint a firmware frissítés. Aki pedig eddig is letöltötte a nagyfelbontású filmeket, annak ezután sem okoz gondot a védelmi eljárások frissülése.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek