Connect with us

technokrata

Karöltve az internetért

Dotkom

Karöltve az internetért

Összefogott a kormányzat a piaci szereplőkkel az internet használat elterjesztésének elősegítésére.

Ennek érdekében elindítja a Netrekész programot, jelentette be Kóka János, a gazdasági tárca vezetője kedden Tihanyban az Internet Hungary Konferencián.

A program két pillérre épül, egyiket a piaci szereplők adják, és az általuk befizetett összeget az internet elterjedésének egységes kommunikációjára fordítja majd az a közhasznú társaság, amelyet a szereplők hoznak létre. Eddig 20 cég csatlakozott a programhoz, akik összesen 255 millió forintot ajánlottak fel.

A másik pillért a kormányzat adja, aki azt is vállalja, hogy a piaci szereplők által felajánlott összeggel azonos hozzájárulással él. Ezt az ugyancsak 255 millió forintot pedig az internet elterjedését elősegítő civil kezdeményezések támogatására fordítják.

Kóka reményei szerint e program elősegítheti a felnőtt lakosság 57 százalékát érintő digitális írástudatlanság leküzdését. A miniszter szerint ez az egyik legnagyobb gátja az internet felhasználásnak, ám emellett még jelen vannak az infrastruktúra hiányosságai is.

Napjainkban 500 településen nincs szélessávú hozzáférés, ennek felszámolására a következő hat évben 20 milliárd forintot fordít az állam. Kóka emlékeztetett arra is, hogy hasonló, vagyis fejenként 20 -20 milliárdos összegű széles sáv fejlesztési beruházást vár el a tárca a Pannontól és a T-Mobile-tól, GSM koncessziós szerződésük meghosszabbítása fejében (emellett az minisztérium természetesen koncessziós díj fizetésére is kötelezné a szolgáltatókat).Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek