Connect with us

technokrata

Féreg a Youtube-ról

Dotkom

Féreg a Youtube-ról

A videomegosztó site révén (is) terjed napjaink egyik legvirulensebb digitális kártevője.

Új terjedési módszert alkalmaz a Storm worm – derült ki a múlt héten. Az európai számítógépeket rabszolgasorsba hajtó féreg ugyanis most már nem csak a Youtube nevét használja ki, hanem vissza is él a Google tulajdonában levő szolgáltatás egyik funkciójával.

A spammerek rájöttek, hogy a kisfilmek megtekintésére invitáló lehetőséget spam elküldésére is lehet alkalmazni. Nem pusztán kéretlen az e-mail, ami ilyen formában eljut a delikvensekhez, hanem a férget (is) tartalmazza. Az elektronikus üzenetben az Xbox tulajdonosokat próbálják meg behálózni, azzal kecsegtetve az internetező konzoltulajdonosokat, hogy a most igen népszerű Halo 3 játék megnyerésére nyílik lehetőségük, amennyiben kattintanak a „winhalo3” linkre. Természetesen amennyiben ezt valaki megteszi, a digitális kártevő neki is kezd a fertőzési folyamatnak.

Gyakorlatilag bármely, a Youtube-on regisztrált accountot fel tudták használni céljaikra a támadók – a kiküldött levél feladója sokaknak ismerősébe, baráti körébe tartozhatott. Ráadásul képesek voltak a Captcha rendszer kijátszására is. Ismeretes, hogy ez utóbbi grafikusan eltorzított alfanumerikus karaktereket alkalmaz, melyeket algoritmikus úton nehéz felismerni, míg az emberi szem-agy érzékelőrendszer pillanatok alatt be tudja azonosítani a látott szöveget. A spammerek azonban intelligens karakterfelismerő (ICR) szoftvert alkalmaztak, hogy átléphessenek ezen az akadályon.

A múlt hét közepéig már több mint 150 ezer kéretlen e-mailt küldtek szét Youtube accountokról; ez a szám pedig azóta tovább emelkedett. Az ugyan nem ismert, hogy hány százalékos sikerességgel működik a módszer, de szinte biztos, hogy emberek ezreit sikerült becsapni. Ez egyben újabb figyelmeztető jel, hogy a cybervilág fenyegetései ismét változóban vannak: a nagy botnet korszak végét jelzi az is, hogy a támadók ismert website-ok segítségével próbálják meg kártevőiket terjeszteni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák