Connect with us

Hirdetés

technokrata

Féreg a Youtube-ról

Dotkom

Féreg a Youtube-ról

A videomegosztó site révén (is) terjed napjaink egyik legvirulensebb digitális kártevője.

Új terjedési módszert alkalmaz a Storm worm – derült ki a múlt héten. Az európai számítógépeket rabszolgasorsba hajtó féreg ugyanis most már nem csak a Youtube nevét használja ki, hanem vissza is él a Google tulajdonában levő szolgáltatás egyik funkciójával.

A spammerek rájöttek, hogy a kisfilmek megtekintésére invitáló lehetőséget spam elküldésére is lehet alkalmazni. Nem pusztán kéretlen az e-mail, ami ilyen formában eljut a delikvensekhez, hanem a férget (is) tartalmazza. Az elektronikus üzenetben az Xbox tulajdonosokat próbálják meg behálózni, azzal kecsegtetve az internetező konzoltulajdonosokat, hogy a most igen népszerű Halo 3 játék megnyerésére nyílik lehetőségük, amennyiben kattintanak a „winhalo3” linkre. Természetesen amennyiben ezt valaki megteszi, a digitális kártevő neki is kezd a fertőzési folyamatnak.

Gyakorlatilag bármely, a Youtube-on regisztrált accountot fel tudták használni céljaikra a támadók – a kiküldött levél feladója sokaknak ismerősébe, baráti körébe tartozhatott. Ráadásul képesek voltak a Captcha rendszer kijátszására is. Ismeretes, hogy ez utóbbi grafikusan eltorzított alfanumerikus karaktereket alkalmaz, melyeket algoritmikus úton nehéz felismerni, míg az emberi szem-agy érzékelőrendszer pillanatok alatt be tudja azonosítani a látott szöveget. A spammerek azonban intelligens karakterfelismerő (ICR) szoftvert alkalmaztak, hogy átléphessenek ezen az akadályon.

A múlt hét közepéig már több mint 150 ezer kéretlen e-mailt küldtek szét Youtube accountokról; ez a szám pedig azóta tovább emelkedett. Az ugyan nem ismert, hogy hány százalékos sikerességgel működik a módszer, de szinte biztos, hogy emberek ezreit sikerült becsapni. Ez egyben újabb figyelmeztető jel, hogy a cybervilág fenyegetései ismét változóban vannak: a nagy botnet korszak végét jelzi az is, hogy a támadók ismert website-ok segítségével próbálják meg kártevőiket terjeszteni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés