Connect with us

Hirdetés

technokrata

Cenzúra: „Ezt szedjétek ki, de azonnal!”

Dotkom

Cenzúra: „Ezt szedjétek ki, de azonnal!”

Akár napi ötször is utasíthatják a website-üzemeltetőket.

Hol máshol kerülhetne erre sor, mint Kínában. Egy, a nemzetközi újságírók egy jó részét tömörítő Reporters Without Borders (Riporterek határok nélkül) által nemrég kiadott tanulmány a rizs hazájának webblokkolási módszeréről készített bemutató képet. Eszerint 2005-ig nem igazán sikerült kézben tartani a helyzetet a kommunista pártnak, ami az Internet-cenzúrát illeti.

Mára azonban alaposan megváltozott a helyzet. A 162 milliónyi internetező kordában tartása nem kis feladat, ennek ellenére szoros ellenőrzést gyakorolnak a website-üzemeltetők felett. Számos szolgáltató naponta akár öt üzenetet is kaphat arra vonatkozóan, hogy miként kezeljenek bizonyos kényes helyzeteket, vagy arra szólíthatják fel őket, hogy cenzúrázzanak, távolítsanak el egy-egy szöveget. Az üzenetközlés formájában gyakran nem váltogatnak: lehet heti találkozó, de akár e-mailen, üzenőprogramon keresztül, sőt, akár SMS-ben is utasíthatják a tartalomszolgáltatókat. 2006-ban például, amikor kiderült, hogy a tajvani, többek között Ipodokat is készítő Foxconn nem bánik jól az alkalmazottaival, néhány híroldal üzemeltetője SMS-t kapott, miszerint nem szabad közölni az erről szóló értesüléseket.

Körülbelül félezer olyan érzékeny vagy tabunak számító szó ismert, melyet a weben jobb nem leírni, ha nem akarja az internetező magára vonni a kommunista párt haragját. Amennyiben valaki mégis a szabad kifejezés mellett dönt, a site-ok szinte mindegyikénél a lehető leghamarabb, önkéntes alapon cenzúrázzák. Kénytelenek, mivel abban az esetben, ha a párt erre a célra alkalmazott emberei veszik észre előbb a történteket, akkor komoly pénzbírsággal nézhetnek szembe – jobb esetben. A tavalyi év végén például az ország egyik legnépszerűbb website-ja, a NetEase átvett egy dél-koreai szavazást: azt kérdezte az internetezőktől, hogy ha újraszületnének, ismét kínaiak szeretnének-e lenni. Azon 10 ezer internetező közül, aki mert válaszolni, 64 százalékuk nemet mondott. Ennek a kis felmérésnek aztán meg is lett a következménye: a site-nak ki kell rúgnia a kulturális részleg szerkesztőjét, illetve el kellett távolítania a kérdést és annak eredményét a webről.

A helyzet pedig tovább fokozódik. Idén a Pekingi Internet Információs Iroda még élesebben körvonalazta a cenzúrára vonatkozó szabályokat, és még szigorúbban „csap le”, ha szükségét érzi a beavatkozásnak. Az Állami Tanács Információs Irodája pedig propaganda kurzusokat szervez, hogy a résztvevők még jobban elsajátíthassák a(z ön)cenzúra módszereit.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés