Connect with us

Hirdetés

technokrata

A legnagyobb biztonsági kockázat…

Dotkom

A legnagyobb biztonsági kockázat…

…még mindig a desktop user. Egy másik csoport azonban dinamikusan zárkózik felfelé.

Nemrég tette közzé felmérését az IT-biztonságban érdekelt Sophos; eszerint az üzleti felhasználók számára a legnagyobb biztonsági fenyegetést a hálózatuk tekintetében még mindig az asztali rendszereket használó alkalmazottak jelentik. Annak ellenére, hogy a felhasználói tudatosság növeléséről már hosszú évek óta folyik a nyílt párbeszéd, illetve, hogy ez ellen a trend ellen dolgozik a kiszervezett és a távolról dolgozó alkalmazottak táborának egyre növekvő létszáma is.

A Sophos kutatásában részt vevő szervezetek képviselőinek 44 százaléka válaszolt úgy, hogy a fenti felhasználói kör miatt kell leginkább aggódnia a rendszergazdáknak, ha az adatok védelméről van szó. Jelentőségük azonban némileg csökkent; az imént említett távmunkások köre került a második helyre, ami a biztonsági fenyegetéseket illeti. A válaszadók 31 százaléka az ilyen jellegű munkákat végzőket tartja leginkább problematikusnak, a vállalati információk biztonságának szempontjából. A kiszervezett illetve szerződéses körülmények között dolgozók a válaszadók 14 százaléka, a vendégek pedig a felmérésben részt vevők 11 százaléka szerint jelentik a legnagyobb veszélyt.

Paul Ducklin, a Sophos technológiai vezetője szerint a fentiekből nyilvánvalóan kitűnik, hogy a rendszergazdák nem lehetnek elégedettek a desktop biztonsággal. Nem is csoda, amíg a szervezetek egy jelentős része enyhébb szabályokat alkalmaz a belső kör számára, mint a külsősök esetében. Ugyanakkor az eszköz-alapú kockázatok – mint amilyen egy noteszgép elvesztése vagy megsérülése – elkerülhetetlennek tűnnek; többek között ez is emelte a távmunkások „ázsióját” a veszélyességi listán.

„A rendszergazdák tisztában vannak azzal, hogy ahol számítógépes felhasználó van, ott kockázatokkal kell számolni.” – sommázta Ducklin.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés