Connect with us

technokrata

Széles sávú útválasztó finomhangolása

Dotkom

Széles sávú útválasztó finomhangolása

Szakértő szerzőnk segítségével megismerkedhetnek az otthoni vagy kis irodai hálózatokon tevékenykedő felhasználók ellenőrzésével, hozzáférésük korlátozásával, és a nem kívánt weboldalak letiltásával.

Ahhoz, hogy a különböző szabályok mindig ugyanarra a gépre legyenek érvényesek, fix IP-címeket kell a belső hálózaton lévő számítógépeknek kiadni. Ehhez meg kell nyitni a D-Link DIR-655 útválasztó webfelületét, majd a SETUP lapon a NETWORK SETTINGS menüpontra kattintani. Ezután az ADD DHCP RESERVATION részt kell megkeresni. Itt rendelhető hozzá ugyanis a gép hálózati eszközének MAC-címéhez a fix IP-cím az alábbi mezők kitöltésével (lásd táblázat). A táblázatban szereplő beállításokat minden gép esetében el kell végezni. Segítséget nyújthat a lap alján található lista, amely az eszközhöz kapcsolt számítógépeket mutatja fizikai címük és IP-címük alapján. A nemkívánatos weboldalak kiszűrésével olyan listát lehet összeállítani, amellyel meg lehet tiltani bizonyos weblapok belső hálózatról történő megnézését. A szolgáltatást a webfelület ADVANCED lapjának WEBSITE FILTER menüpontja alatt találjuk, és negyven webcímet, szakszerű nevén URL-t adhatunk meg. Beállítható az is, hogy ezt a legfeljebb 40 címet ne engedje megnyitni vagy épp csak a listában szereplőket engedje és a többit tiltsa. A működéséhez a szűrőt az ACCES CONTROL menüpont alatt kell engedélyezni. Érdekes – a közelmúltban nagy port kavart – lehetőség, hogy a weboldalak szűrésével lehetőség nyílik a reklámok szűrésére is. Ilyenkor nem az amúgy minket érdeklő weboldalt kell szűrni, hanem a weboldal által használt hirdetéskiszolgáló címét kell megadnunk a weboldalszűrőnek.

Bár már az előző szűrésekkel is gyorsítható és biztonságosabbá tehető a böngészés, további lehetőségek állnak rendelkezésre. Megadható, hogy mely gépekre vonatkozzon a szűrés. Ez az ACCES CONTROL menüpont alatt tehető meg, amely emellett más egyéb szűrők meghatározására is alkalmas. A szolgáltatás engedélyezése után az ADD POLICY gombra kattintva állítható be egy új szabály a szolgáltatás varázslójának segítségével. A szabály nevének megadása után kiválasztható egy idősáv, amikor a szolgáltatás érvényben lesz. (Alapértelmezetten mindig érvényes a szabály, ha ezt szükséges módosítani, akkor ez a DEFINE NEW SCHEDULE menüpontban megoldható.) Ezek után beállíthatók a számítógépek, az IP-cím vagy a fizikai cím alapján. Érdemes a fizikai címet, a MAC addrest beállítani, mert azt nehezebb hamisítani, míg IP-címet az ügyesebb lurkók vagy kicsit is képzettebb beosztottak viszonylag könnyen megváltoztathatják. A következő oldalra kattintva adható meg a szűrő feladata. Lehetőség van csak a webforgalom naplózására, minden kapcsolat letiltására, illetve néhány hozzáférés megakadályozására. Lentebb az APPLY WEB FILTER jelölőnégyzet bekapcsolásakor juttatjuk érvénybe a fentiekben leírt weboldalszűrőt, az APPLY ADVANCED PORT FILTERS bekapcsolásával a következő lapon további távoli IP-tartományok gépeit vagy azok bizonyos szolgáltatásai, kapujai tilthatók le. Kitöltése megegyezik az múlt hónapban bemutatott QoS szabályok mezőinek kitöltésével.

Dinamikus névhozzárendelésAz ADSL- vagy a kábelnetes internetkapcsolatok egyik sajátossága, hogy dinamikus, azaz időnként megváltozó IP-címet kapnak. Ennek a technikai sajátosság mellett egyik nem titkolt célja, hogy ezek mögött ne lehessen szolgáltatást (például webszervert) működtetni, ugyanis a látogatók soha nem találnának rá egy folyton változó címre. Számos külföldi cég indít azonban olyan szolgáltatást, amely ugyanazt a tartománynevet társítja a folyamatosan változó IP-címhez. Ezt egy ügyfélprogram segítségével éri el, amely minden kapcsolódáskor bejelenti a kiszolgálónak, hogy mire változott meg a routerünk IP-címe. Mivel ezeket az ügyfélpogramokat beépítették a D-Link eszközébe, lehetőség van minden kapcsolódáskor az új IP-cím bejelentésére. Ehhez az adott szolgáltatónál regisztrálni kell, majd a szolgáltató által a regisztráció során rendelkezésünkre bocsátott adatokat be kell állítani az útválasztóban. A szolgáltatás beállításai az eszköz webfelületének TOOLS képernyőjén található DYNAMIC DNS menüpont alatt érhetők el. A SERVER ADDRESS lenyíló menüben található az eszköz által támogatott szolgáltatók listája, ezek közül lehet választani.

Enabled Ez jelzi, hogy aktív-e az a szabály, amit meghatározunk.

Computer Name Tetszőleges név, amivel azonosítani lehet a számítógépet.

IP Addres A hozzárendelni kívánt IP-cím, a DHCP-kiszolgálónál beállított tartományon belül.

MAC Address A gép hálózati eszközének MAC-címe.

Save gomb Rákattintva az alatta lévő listában megjelenik a hozzáadott gép.

Az eszköz állapotaHa valamilyen gond adódik a router működése során, az elhárításhoz segítséget nyújt, hogy egyszerűen figyelemmel kísérhető az eszköz állapota. A router webfelületének STATUS lapján különböző lehetőségek találhatók: az aktuális kapcsolat mellett látható a csatlakoztatott számítógépek listája, a vezeték nélküli kapcsolatok, az ezek által felépített internetes adatfolyamok, valamint a napló is. Ebben található az összes, az eszköz működése során lezajló esemény leírása a kapcsolódástól kezdve a tűzfal által elutasított csomagok listájáig, amely akár e-mailben is elküldhető.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek