Connect with us

technokrata

Dotkom

Panoráma

Haza kanyarodik az outsourcing
Néhány évvel ezelőtt az USA-ban sokan megkongatták a vészharangot az erőforrás-kihelyezés kapcsán, mondván ennek nyomán elvándorolnak a munkahelyeket Indiába és más olyan országokba, amelyekben olcsóbb a munkaerő, mint az Államokban.

Úgy tűnik, nem lesz igazuk: az outsourcing-üzletek értékének növekedése egy számjegyű üteműre szelídült, és kezd a minőség éppoly fontos lenni, mint a nagy költségmegtakarítás. A TPI piackutató szerint mind az új szerződések mennyisége, mind az értéke a 2001-es szintre csökkent az idei évben. Még a szakszavak is változtak, munkaerőelőny helyett intellektuális előnyökről beszélnek és egyesek elhagynák az outsourcing kifejezést is, mert az olyan képzetet kelt, mintha valamit áthajítottak volna a palánkon. Vannak azonban olyanok is, akik vitatják az erőforrás-kihelyezés jelentőségének csökkenését: felhívják a figyelmet arra, hogy TPI nem vette figyelembe az 50 millió dollárosnál kisebb üzleteket, illetve azokat a megállapodásokat, amelyek tanácsadók igénybevétele nélkül köttettek, továbbá kihagyta összesítéséből a szerződéshosszabbításokat, pedig utóbbiak egyre nagyobb részét képezik az ágazat tevékenységének. Tény, hogy a minőségnek egyre nagyobb a szerepe az outsourcingban is. A még olcsóbb, például afrikai munkaerő elérése sokszor lehetetlen, mert a kihelyezendő munka elvégzéséhez megfelelő képzettség kell. Ezért az érintett cégek igyekeznek a minőség és az olcsóság keveredését biztosító, megfelelő palettát felállítani az erőforrás-kihelyezést fogadó országokból. Ennek része, hogy a legnagyobb indiai oursourcer cégek, például a Wipro az Egyesült Államokban készülnek központokat nyitni a magasabban képzett, a nyelvet helyi szinten beszélő munkaerőt igénylő megbízások elvállalására – derül ki a The Economist cikkéből.

Kockázatos gyorsításA világ tőzsdéin és más pénzpiacain minden pillanat késés a tranzakciók végrehajtásában dollárezrekben mérhető veszteséggel fenyeget. A modern elektronikus kereskedési rendszerek korábban elképzelhetetlnül gyorssá tették az üzletkötéseket, még sem elég jók a megrendelőknek. Nincs az a reakcióidő, aminek fokozását ne tudnák elképzelni. Eddig azt gondolták a pénzintézetek, hogy mivel ilyen technológiájuk nem a nyilvános internetet, hanem privát hálózatokat használ, nem kell szembe nézniük olyan biztonsági problémákkal, mint ha ez nem így lenne. Nem számoltak a belső szabotázzsal, elégedetlen alkalmazottaik bosszújával. Pedig egy haragos munkatársnak csak annyit kell tennie, hogy távozása után látszólag lezárt komputere segítségével például denial-of-service támadást indít, amivel túlterheli a pénzügyi műveleteket lebonyolító szervereket. Az egyik legelterjedtebb szoftveren, a bankok és a külvilág közös nyelveként funkcionáló Financial Information eXchange Protocolon (FIX) több lyuk is tátong. Az egyik, hogy nincs benne titkosítómegoldás a jelszavak és a felhasználónevek elfedésére. Ez a gond megoldható lenne, ha a pénzintézetek nem gyötörnék it-szolgáltatóikat azzal, hogy gyorsítsák a rendszereket, ugyanis minden pluszképesség, például a titkosítás fékezi az alapműködést. Még egy 10 millimásodpercig tartó tesztelést sem vesznek szívesen a megrendelők, mert abban is potenciális veszteséget látnak. Egyelőre ugyan nem jelent meg olyan jelentés, amely arról szólna, hogy egy alkalmazot kihasználta volna a FIX hibáit, ám szakértők attól tartanak, hogy ha történt vagy történne is ilyen eset, akkor azt nem jelentenék az érintett intézmények, mert attól tartanának, hogy az súlyosan rombolná imázsukat – írja a forbes.com.

Távoli Linux-alkalmazások WindowsonMegjelent az Xming 7.3.0.1-es verziója, amely moduláris felépítésének köszönhetően még egyszerűbbé teszi, hogy távoli linuxos kiszolgálóról X-es (grafikus) alkalmazásokat futtassunk. A Cygwin-es megoldáshoz képest lényegesen kisebb a gépigénye, hiszen csupán a Microsoft Windows képességeit bővíti és nem teljes rendszerként jelentkezik. A program GPL licenccel rendelkezik és a projekt honlapjáról ingyenesen letölthető – írja a linux.com.

Letölthető a Freespire 2.0A Linspire bejelentette, hogy kiadta a Freespire 2.0-s verzióját, amely a népszerű Ubuntu Linuxot egyéb nem nyílt forrású programokkal, driverekkel és kodekekkel egészíti ki. A Freespire 7.04-es Ubuntut tartalmaz, azonban ez kiegészül a CNR pluginnel, amely egykattintásos szoftvertelepítést tesz lehetővé. A disztribúció rendelkezik a KDE grafikus felülettel, a Linspire által szponzorált nyílt forrású programokkal, illetve ma már alapvetőnek számító egyéb programokkal, mint a Java, Flash, Adobe Acrobat és így tovább.

VIA Eden: tized watt is elégA VIA bemutatta az eddigi legkisebb fogyasztású processzorsorozatát, a VIA Eden ULV-t – írja a linuxdevices.com. A processzorcsalád 500 megahertzes tagja üresjáratban csupán 0,1 wattot fogyaszt, míg csúcsra hajtva sem fogyaszt egy wattnál többet. A processzor x86-alapú, ennek köszönhetően a már meglévő alkalmazásokat sem kell átírni, hogy beágyazott rendszerben is használható legyen.

Zonbu, a környezetkímélő számítógépA Zonbu akkora számítógépet mutatott be, amely alig nagyobb, mint egy könyv. A környezetkímélő címet azzal nyerte el, hogy csupán tíz wattot fogyaszt, szemben a mostani asztali számítógépek minimum száz wattos teljesítményigényével. A Zonbu ezt a rendkívül alacsony fogyasztást a merevlemezt, és a rendszer memóriáját helyettesítő négy gigabájtos CompactFlash memóriakártyának köszönheti. Ebből másfelet a Linux rendszer használ, a felhasználó a maradék 2,5 gigabájton tárolhatja programjait és adatait. A monitorkimenet által támogatott legnagyobb felbontás 1400×1050 képpont. Az eszközben található energiatakarékos 1,2 gigahertzes VIA Esther processzor videofilmek lejátszását is lehetővé teszi. Üröm az örömben, hogy az eszköz a Zonbu szolgáltatását két évre aláírva 99 dollár, e nélkül azonban már 250 dollár – olvasható a freesoftwaremagazine.com cikkében.

Sikersztori a nyílt forrású Sun NiagaraA nyílt forrású szoftverek már jó ideje elérhetőek, azonban a Sun nemrég kiadta a Niagara processzor teljes hardverdokumentációját is. A zdnetasia.com szerint a processzor hardveres leírását közel másfél év alatt 5500-an töltötték le, a Sun így joggal minősítheti sikeresnek az akciót. A bejelentésnek itt azonban nincs vége, 2008 harmadik negyedévében adja ki a Sun a legújabb, a Niagara 2-es processzor hardveres dokumentációját.

Internet a szennyvízcsatornábólAz angliai Aberdeen egyetem diákjai hamarosan nem mindennapi internetkapcsolatot használhatnak – írja az itnews.com.au. A H2O Networks ugyanis a meglévő szennyvízcsatornákban vezeti az optikai szálakat olyan helyekre is, ahol más kábelezési mód nem megoldható. A szennyvízhálózat kiépítettségének köszönhetően nem jár bontási munkálatokkal, így hónapok helyett akár hetek alatt is beköthető a csatornákhoz közeli településeken az internetkapcsolat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek